Katern

Nieuwegein start met ‘blijverslening’

De gemeente Nieuwegein trekt bijna anderhalf miljoen euro uit om mensen langer thuis te laten blijven wonen. Nieuwegein is hiermee de eerste gemeente in de provincie Utrecht die komt met de zogeheten ‘blijverslening.’ Het betreft een lening die de gemeente verstrekt om je huis zo aan te passen dat je er langer in kan wonen als je oud wordt of bijvoorbeeld een gehandicapt kind hebt. Het benodigde geld haalt het College van Burgemeester en Wethouders uit de begroting van starterswoningen.

Nieuwegein telt een relatief grote groep oudere inwoners. De komende vijftien jaar komt Nieuwegein ruim 1.000 woningen tekort waarin wonen en zorg gecombineerd kunnen worden.

De regeling is bedoeld voor eigenaar-bewoners met een kleine portemonnee, ouderen die maar net kunnen rondkomen van hun pensioen. Hun geld zit in het huis, waarvan de hypotheek vaak al is afbetaald. Zodra het huis wordt verkocht, omdat ze naar een verpleeghuis gaan of komen te overlijden, krijgt de gemeente het geld van de lening terug.

Per persoon gaat het om bedragen tussen de 5.000 en 50.000 euro.  Meer gemeenten in Nederland willen er in 2017 mee beginnen. Het voorstel moet nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden. De blijverslening is de tegenhanger van de starterslening, waarmee gemeenten garant staan om jongeren de kans te bieden hun eerste eigen huis te kopen.

Foto: Smienk Trapliften

One thought on “Nieuwegein start met ‘blijverslening’

  1. H.C. Ritzema-Faber

    Met veel belangstelling heb ik het bericht gelezen over de blijverslening. Het zou fijn zijn als ik daar eventueel gebruik van zou kunnen maken,als het voorstel goed gekeurd wordt door de gemeenteraad.
    Ik ben weduwe sinds 2011 en 77 jaar

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk