Nieuwegein scoort bovengemiddeld als het gaat om woninginbraken

Het CBS heeft afgelopen week de cijfers bekend gemaakt van het aantal geweldsmisdrijven per duizend inwoners en het aantal woninginbraken die de politie registreerde in 2015. Onder geweldsmisdrijven vallen onder andere gevallen van eenvoudige en zware mishandeling, bedreiging en stalking, seksuele misdrijven, moord en doodslag, gijzeling en mensenhandel. Nieuwegein deed het als het gaat om woninginbraken bovengemiddeld. Als het gaat om geweld scoorde Nieuwegein beter.

In Nieuwegein zijn in 2015 250 geweldsmisdrijven gepleegd. Dat zijn er vier per duizend inwoners. In Nederland waren er gemiddeld 5,4 geweldsmisdrijven per duizend inwoners. Het meeste geweld vond plaats in Batau Noord hier zijn 28 geweldsmisdrijven gepleegd in 2015. Dat zijn er 4 per duizend inwoners.

Als het gaat om woninginbraken in 2015 dan scoort Nieuwegein bovengemiddeld. In 2015 werden in Nieuwegein 397 woninginbraken gepleegd. Dat zijn er 6 per duizend inwoners. In Nederland waren er gemiddeld 5,1 woninginbraken per duizend inwoners in 2015. In de wijk Zuilenstein zijn de meeste woninginbraken gepleegd. Er zijn hier 36 woninginbraken gepleegd in 2015. Dat zijn er 7 per duizend inwoners. Als we kijken naar de voorlopige cijfers over 2016 dan zien we dat het aantal woninginbraken en pogingen daartoe drastisch zijn gedaald. Tot nu toe staat het aantal op 228.

Bij de interpretatie van de cijfers per buurt moet rekening worden gehouden met vertekening. Bij buurten met weinig inwoners en veel publieke ruimte (winkelgebied, uitgaansgebied) zal het aantal geweldsmisdrijven per duizend inwoners naar verhouding hoger zijn.

De cijfers voor deze kaart komen uit een tabel met de criminaliteitscijfers per gemeente, wijk en buurt van 2015. In deze tabel staan ook vermogensmisdrijven (zoals diefstal en inbraak), vernielingen en andere geweldsmisdrijven. De cijfers zijn beschikbaar voor de jaren 2010 tot en met 2015. De cijfers per buurt zijn niet weergegeven bij minder dan 50 inwoners. Kijk hier hoe het gesteld is in uw wijk.

One thought on “Nieuwegein scoort bovengemiddeld als het gaat om woninginbraken

  1. cees

    zijn we toch nog ergens goed in

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk