Nieuwegein past ‘te steile’ voetgangersbrug bij tramhalte Wijkersloot niet aan

De voetgangersbrug bij tramhalte Wijkersloot in Nieuwegein kan niet minder steil worden gemaakt. Dat antwoordt het college op vragen van gemeenteraadslid Hanny Plomp van de D66 in Nieuwegein. Deze partij heeft eerder vragen gesteld over de bereikbaarheid van de halte Wijkersloot. Volgens Plomp moet het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk zijn. “Misschien wel juist voor mensen met een beperking”, gaf zij eerder aan en wilde van het college weten wat er aan de situatie gedaan kon worden.

Erik Roza

Nieuwegeiner Erik Roza

De steile Kloosterbrug is een obstakel voor rolstoelgebruikers zoals voor Nieuwegeiner Erik Roza. Hij liet eerder weten dat met name de steile bochten een probleem waren. “Ik heb nog goede armspieren, maar hiervoor moet je echt een Tarzan zijn. En dat ben ik helaas niet.”

Roza steekt daarom verderop de weg over om alsnog bij de tramhalte te komen, maar ook dat vormt een probleem. De verkeerslichten zijn daar ingesteld voor fietsers, met zijn rolstoel komt hij daardoor niet op tijd aan de andere kant van de weg. Bovendien kunnen de voorwieltjes van zijn rolstoel makkelijk klem komen te zitten tussen de rails die hij moet oversteken.

Bekend probleem
Reden voor Plomp om daar vragen over te stellen aan het college. Dat laat nu weten dat de steile Kloosterbrug een bekend probleem is. Dat komt doordat de brug al is gebouwd in 1978, toen er nog andere eisen waren voor het bouwen.

Een definitieve oplossing is er niet volgens het college. “De constructie van de hellingbaan aan de tramzijde kan niet meer aangepast worden”, laat het in een reactie op de vragen van D66 weten. En die opstelling van de gemeente kan rolstoelgebruiker Erik Roza niet begrijpen. “Ik vind het een beetje lastig. Normaal ben ik altijd positief maar ik ben er niet over te spreken. Ze gaan voorbij aan alternatieven die er wel zijn.”

Goed nieuws is er wel als het gaat over de haarspeldbochten. Die kan het college wél aanpakken. Op een aantal plaatsen zijn daar verzakkingen opgetreden waardoor de helling plaatselijk nog steiler is. “Dit zal na de zomer worden hersteld”, laat het college weten.

‘Oversteken is veilig’
Dat het oversteken van de weg bij de tramhalte gevaarlijk zou zijn voor rolstoelgebruikers, wordt door het college bestreden. Hiervoor is navraag gedaan bij het trambedrijf van de provincie Utrecht. “Deze liet ons weten dat de overgangen van voetgangers ter plaatse van een tramhalte altijd voorzien zijn van een zogenaamde ‘STRAIL’, een constructie die de opening tussen het spoor en pad versmalt. Door deze voorziening kunnen rolstoelgebruikers veilig oversteken,” schrijft het college in haar beantwoording op de vragen van Plomp. “Bij de halte Wijkersloot is zowel aan de zuid- als aan de noordzijde van de halte een voetgangersoversteek aanwezig.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk