Nieuwegein op zoek naar kinderburgemeester

De gemeente Nieuwegein is op zoek naar een kinderburgemeester. Donderdagavond 30 mei jl. ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel om voor komend schooljaar (en daarna ook voor de daaropvolgende jaren) een kinderburgemeester te benoemen. De zes raadsleden die meewerkten aan het voorstel zijn Dennis Verhagen, Leila Assalmi, Julian Vosseberg, Sander Feenstra (VSP), Hanny Plomp (D66) en Rija van der Sluiszen (steunfractielid).

De afgelopen tijd werkten de zes raadsleden in overleg met de burgemeester aan het voorstel. Daarbij werd onder meer besloten dat de kinderburgemeester aanwezig zal zijn bij officiële Nieuwegeinse gelegenheden, zoals het jaarlijkse Nieuwjaarsfeest en de Dodenherdenking, en een jaar lang zal werken aan een zelfgekozen thema. Wat de kinderburgemeester verder (precies) gaat doen, wordt aan het begin van de ambtstermijn in september 2024 in een gesprek met de burgemeester bepaald. Waar de kinderburgemeester verder aan moet voldoen: woonachtig in Nieuwegein, leerling in groep 7 (schooljaar 24/25) en bereid om een mooie sollicitatiebrief te schrijven.

Raadslid Dennis Verhagen schreef mee aan het voorstel. “En nu gaan we op zoek! Vele andere gemeentes zijn ons voorgegaan en ik heb gehoord dat een heleboel kinderen vol enthousiasme gesolliciteerd hebben, dus laten we hopen dat dat in Nieuwegein ook zo is.”

Raadslid Hanny Plomp-van Rheenen: “Tijdens mijn betrokkenheid bij de Kinderambassadeurs heb ik gezien hoe essentieel het is dat kinderen een leeftijdsgenoot hebben bij wie ze terecht kunnen met hun problemen. Een luisterend oor en het doorgeven van deze problemen aan een begeleider bleek van onschatbare waarde. Dit is precies wat ik OOK zie als een belangrijke taak voor de kinderburgemeester: luisteren naar wat er speelt onder de kinderen in onze stad en ervoor zorgen dat hun stemmen gehoord worden. Door deze rol te vervullen, kan de kinderburgemeester bijdragen aan een stad waar kinderen zich gehoord en begrepen voelt.”

Uiteraard kijkt ook burgemeester Marijke van Beukering reikhalzend uit naar de samenwerking met haar aanstaande metgezel: “Ik vind het écht een leuk voorstel. Ik hoop van harte dat alle kinderen die straks de oproep zien, denken: dát vind ik nu echt heel leuk, dat ik daar een bijdrage aan kan gaan leveren. Ik verheug me er heel erg op om op 12 september de eerste kinderburgemeester te beëdigen.”

Solliciteren
Je solliciteert door een formulier op de website van de gemeente Nieuwegein in te vullen. Daarbij vragen we je een brief te schrijven waarin je uitlegt waarom je graag kinderburgemeester wil worden en waarom jij de juiste persoon hiervoor bent. Ook vindt de organisatie het leuk als je een filmpje opneemt (30 seconden) waarin zij jou op je favoriete Nieuwegeinse plekje zien.

Je kunt tot het 19 augustus solliciteren, dus er is geen haast bij. Denk er maar eens rustig over na. De gemeenteraad zal ook direct aan de slag gaan om via de Nieuwegeinse basisscholen kandidaten te werven voor de positie. Solliciteren kan tot 19 augustus.

Meer informatie
Ben je enthousiast geworden en zou je graag solliciteren? Dat kan! Vanaf volgende week kun je op de website van de gemeente Nieuwegein een formulier invullen. Vraag hierbij hulp van je ouders/verzorgers en meester of juf. Kom je er toch niet helemaal uit? Geen probleem! Stuur dan gewoon een mail naar het e-mailadres: griffie@nieuwegein.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk