Nieuwegein maakt werk van klimaatbeleid

De gemeente Nieuwegein gaat de komende jaren serieus aan de slag met het lokale klimaatbeleid. Dit betekent concreet dat in 2010 de uitstoot van CO2 met 55.000 ton verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Om deze afname te halen heeft Nieuwegein een Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid opgesteld met een pakket aan energiemaatregelen. De gemeente ontvangt van het ministerie van VROM een financiële bijdrage van € 153.107,- voor de uitvoering van dit programma. Het huidige Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid loopt tot en met 2008.

De uitstoot van CO2 groeit in heel Nederland – en daarmee ook Nieuwegein. In 2002 was de totale Nieuwegeinse uitstoot 245.000 ton. Er zijn meer dan 12 miljoen bomen nodig om deze hoeveelheid CO2 op te nemen. Dat is circa 28.824 hectare bos, een oppervlakte elf keer zo groot als Nieuwegein.

Zonder maatregelen zal de Nieuwegeinse CO2-emissie steeds verder toenemen. Deze toename komt vooral door de groei van het aantal huishoudens in de wijken Centrum/Merwestein, Blokhoeve, Zandveld en Vreeswijk. Dit betekent trouwens niet dat de Nieuwegeinse inwoner zo verkwistend is. Bijna de helft van de woningen is aangesloten op een efficiënt warmtenet en de gemiddelde C02-uitstoot per huishouden steekt gunstig af bij het Nederlandse gemiddelde. Maar het is wel belangrijk dat de gemeente zich blijft inspannen om met energie om te gaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk