Katern

Nieuwegein levert als laatste stemmen in

Nieuwegein is de laatste gemeente in Nederland die de verkiezingsuitslag bekend heeft gemaakt. Om half elf kwam de stad met de cijfers: in Nieuwegein is de VVD de grootste partij geworden, gevolgd door de PvdA en de PVV. Ons is ter ore gekomen dat de uitslag vanmorgen om 09.30 uur is ingetrokken. Een hertelling zou plaats hebben gevonden. Ook de opkomst in Nieuwegein zou beduidend lager liggen dan gemiddeld in Nederland namelijk 30%. Hier moet iets fout zijn gegaan.

Navraag bij de afdeling communicatie levert ons weinig op. Jeroen Kon van de afdeling geeft op de vraag: ´Waarom moest een hertelling plaatsvinden?´ als antwoord ´Daar laten wij ons niet over uit.´ Nieuwegein was eerder al laatste met het uitbrengen van de verkiezingsuitslagen, dat was in 2007.De percentages zoals die nu bekend zijn voor Nieuwegein: VVD: 20,4% – PvdA: 16,8% – PVV: 16,0% – SP: 12,8% – CDA: 9,6% – D66: 7,7% – GroenLinks: 5,7% – 50Plus: 4,5% – ChristenUnie: 2,9% – Partij voor de Dieren: 2,1% – SGP: 0,5% – PLU: 0,5% en MooiUtrecht: 0,2%.

Toevoeging: In een latere reactie laat de gemeente Nieuwegein weten: ´De voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen kon donderdagochtend bepaald worden, nadat twee stembureaus opnieuw gecontroleerd zijn. Bert Lubbinge, locoburgemeester: “We hechten aan een zuiver en betrouwbaar resultaat. We hebben een verschil in de tellijst van twee bureaus geconstateerd en hebben daarom moeten hertellen. Dit is de reden voor de vertraging, betrouwbaarheid gaat boven alles.”

De opkomst in de gemeente Nieuwegein voor de Provinciale Statenverkiezing is 53,4 procent, in 2007 was dit 41,55 procent.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk