Nieuwegein krijgt ‘Snuffelfietsen’

Na zogenaamde ‘Snuffelpalen’ krijgt Nieuwegein binnenkort ook ‘Snuffelfietsen.’ Als het aan GroenLinks wethouder Marieke Schouten ligt is de aftrap voor dit rijdende meetinstrument op de luchtkwaliteit aankomende woensdag 23 oktober. Een meetkastje met sensor op elke fiets brengt hun route in kaart en meet onderweg de luchtkwaliteit. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) duidt de real-time verzamelde gegevens.

Het is heel moeilijk om met kleine sensors de luchtkwaliteit goed te meten. Daarom zorgt RIVM voor voortdurende ijking van de sensors, zodat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de gegevens zo goed mogelijk is. De meetgegevens komen beschikbaar via www.snuffelfiets.nl.

“Steeds meer mensen maken zich zorgen over het klimaat en over luchtkwaliteit”, stelt Claar Schouwenaar, projectleider digitale innovaties en pilots bij de provincie Utrecht. “Veel burgers meten bijvoorbeeld zelf vanuit hun achtertuin het fijnstof in de lucht. Samen met databureau Civity en SODAQ, expert in the Internet of Things, vroegen we ons af: kunnen we dat soort data niet real-time leveren en mobiel meten? Zo ontstond het idee van een snuffelende fiets.”

Naast burgers worden ook gemeenten en bijvoorbeeld de Fietsersbond bij het project betrokken. “Zo wordt het project bestuurlijk geagendeerd en kunnen we ook tussentijds evalueren. We willen daarmee antwoord te krijgen op de vraag: Wat kunnen we met al die data? En ook: wat kunnen we er niet mee?”

De gemeente Nieuwegein heeft 30 kastjes gereserveerd om de luchtkwaliteit te meten in Nieuwegein. Acht zijn er voor leden van de Fietsersbond en 22 ambtenaren zullen een kastje krijgen op de fiets. Mocht het project goed verlopen dan zullen binnen afzienbare tijd meer mensen een kastje kunnen aanvragen.

Een voorbeeld van een ‘Snuffelkastje’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren