Nieuwegein koploper in energietransitie in de provincie Utrecht

Met iets minder dan 30 jaar tot de eindstreep van het klimaatakkoord, is momenteel ten minste 13 procent van de woningen in de provincie Utrecht aardgasvrij. Wel zijn er grote verschillen per gemeente wat betreft de energietransitie. Zo is Nieuwegein koploper; hier wordt namelijk al minstens 54,1 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall, dat de huidige stand van zaken op het gebied van de warmtetransitie in Nederland in kaart bracht.

Nieuwegein koploper energietransitie
Niet elke gemeente in Utrecht is even ver met de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie. Op het gebied van warmtetransitie staat Nieuwegein op kop, maar ook in Utrecht (29,6 procent) en Houten (21,6 procent) zijn relatief veel huizen van het gas af. De koplopers hebben dit grotendeels te danken aan het feit dat zij ervoor kozen om woningen op het warmtenet aan te sluiten in plaats van het gasnet.

De gemeente IJsselstein moet de grootste stappen maken om de klimaatdoelen te halen. Hier wordt minstens 0,3 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd.

Stadsverwarming meest gebruikte alternatief van aardgas
Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen bijna alle huizen voor 2050 van het aardgas af moeten. Van alle woningen wordt in de provincie Utrecht 12,4 procent verwarmd door middel van stadsverwarming, een duurzaam alternatief voor losse cv-ketels op gas waarmee 50 tot 80 procent CO2-uitstoot wordt bespaard. De warmtepomp is momenteel in minstens 0,6 procent van de huizen geïnstalleerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!