Nieuwegein introduceert de crisiskaart

Lister, Steunpunt GGZ en gemeente Nieuwegein introduceren de Crisiskaart voor inwoners in Nieuwegein. De Crisiskaart is een landelijk instrument en biedt een uitkomst voor Nieuwegeiners die vrezen een crisis mee te gaan maken of bang zijn om in een verwarde toestand te raken. De Crisiskaart is een uitvouwbaar kaartje dat in de portemonnee past en wordt samen met de drager van het kaartje opgesteld. Zo sluit het kaartje aan bij de persoonlijke situatie van de eigenaar en kunnen er belangrijke zaken op verwerkt worden. Op de Crisiskaart staan persoonlijke gegevens, belangrijke contactpersonen en de manier hoe hij of zij het beste geholpen kan worden maar kan bijvoorbeeld ook informatie bevatten over of er een huisdier thuis zit te wachten op de thuiskomst van zijn baasje. Iedereen kan de Crisiskaart gratis laten maken bij het Inspiratiehuis van Lister in Nieuwegein.

Mensen met psychische klachten ervaren soms spanning omdat ze bang zijn om een crisis mee te maken of verward te raken. Hierdoor kunnen kleine dingen, zoals een bezoek aan de supermarkt, voor stress zorgen. Tijdens een crisis kan het voorkomen dat ze hun wensen en gevoelens niet goed onder woorden brengen en raken de controle kwijt. Dat is een vervelende situatie voor de persoon, maar ook voor de mensen die willen helpen. Het dragen van een Crisiskaart kan dan helpen. De kaart is een gebruiksaanwijzing voor hulpverleners en omstanders. Het geeft aan wat omstanders en hulpverleners moeten doen of juist laten. Wie ze kunnen bellen, wat voor medicijnen iemand gebruikt en welke afspraken zijn gemaakt met bijvoorbeeld behandelaar(s), crisisdienst en vertrouwenspersonen.

Voor wie is de Crisiskaart?
De Crisiskaart is er voor iedereen. Psychische klachten kunnen een aanleiding zijn, maar ook andere vormen van spanning, onzekerheid en stress. De Crisiskaart geeft houvast. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of zij behoefte hebben aan een crisiskaart. Bij twijfel is er een zelftest beschikbaar op www.crisiskaart.nl.

Crisiskaart aanvragen
Iedereen kan de Crisiskaart gratis laten maken bij het Inspiratiehuis van Lister in Nieuwegein. Je maakt de crisiskaart zelf, onder begeleiding van een crisiskaartfacilitator. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Inspiratiehuis van Lister, De Kempenaerpark 2 in Nieuwegein via inpiratiehuisnieuwegein@lister.nl of bel het Inspiratiehuis via 06-20887389.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren