Nieuwegein in top 5 verkeersongelukken van de provincie

In 2020 werden er in de provincie Utrecht ruim 7.600 verkeersongelukken geregistreerd. Binnen de provincie zijn de meeste brokkenpiloten te vinden in de provinciale hoofdstad Utrecht. Nieuwegein neemt een vijfde plek in met maar liefst 360 verkeersongelukken. Dat is bijna iedere dag eentje.

De lijst wordt aangevoerd door de stad Utrecht zelf. Hier vonden vorig jaar 2.441 verkeersongevallen plaats, wat neerkomt op 31,9% van het totale aantal incidenten in de provincie. Dit en meer blijkt uit een analyse op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Top 5 gemeenten meeste verkeersongelukken
Binnen de provincie vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in stad Utrecht. Met 866 geregistreerde staat ook Amersfoort in de toplijst. Dit is de volledige Utrechtse top 5 van gemeenten met de meeste geregistreerde ongelukken in het verkeer:

  1. Utrecht (2.441 verkeersongelukken)
  2. Amersfoort (866 verkeersongelukken)
  3. Stichtse Vecht (430 verkeersongelukken)
  4. Vijfheerenlanden (418 verkeersongelukken)
  5. Nieuwegein (360 verkeersongelukken)

In Renswoude gingen verkeersdeelnemers in 2020 het minst vaak de mist in. Toch gebeurde hier vorig jaar 24 ongelukken in het verkeer.

Meeste ongevallen per inwoner in Eemnes
Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval in Utrecht het grootst in de gemeente Eemnes. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 15,8 ongelukken gemeld. Dit is bijna drie keer hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners.

In de gemeenten Bunschoten (2,5), Oudewater (3,2) en Soest (3,3) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners juist het laagst.

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk