Nieuwegein in top 3 van de provincie waar meeste voertuigen worden gestolen

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: binnen de provincie heb je in Eemnes de grootste kans op een gestolen auto. Per 10.000 huishoudens werden er de eerste vier maanden van het jaar 4,9 motorvoertuigen gestolen, ruim twee keer zoveel als elders in Utrecht. Na Eemnes zijn Stichtse Vecht en Nieuwegein de onveiligste gemeenten om je motorvoertuig te parkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

In de provincie Utrecht worden in 2023 gemiddeld 2,3 auto’s gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee kleiner dan landelijk gemiddeld (3,7), al zijn er wel grote verschillen per gemeente.

Eemnes autodiefstal gemeente van de provincie Utrecht
Motorvoertuigen staan verreweg het minst veilig geparkeerd in Eemnes. De gemeenten in de provincie met de meeste kans op een autodiefstal:

  • Eemnes: 4,9 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Stichtse Vecht: 3,8 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Nieuwegein: 3,7 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Rhenen: 3,6 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Soest: 3,4 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Utrecht stad: 3,3 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Niet in elke gemeente ging het overigens mis. Zo was er van januari tot en met april 2023 in vier gemeenten geen enkele diefstal van een motorvoertuig: De Ronde Venen, IJsselstein, Montfoort en Renswoude.

In 2023 al bijna 3.000 autodiefstallen in Nederland
Van januari tot en met april dit jaar werden al 2.972 motorvoertuigen gestolen in Nederland. Bijna de helft van deze incidenten vond plaats in Noord- en Zuid-Holland. De provincie Utrecht is goed voor 4,9% van alle autodiefstallen.

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk