Nieuwegein in top 3 meest gescheiden Utrechters

In 2022 was 1 op de 12 inwoners van de provincie Utrecht gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Eemnes veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Bunschoten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS. In Nieuwegein is 10% van de inwoners is gescheiden en staat hiermee op de derde plek voor de provincie Utrecht waar de meeste gescheiden inwoners wonen voor de provincie. In 2020 was dat nog 8,5%!

In Utrecht waren vorig jaar ongeveer 1 op de 12 inwoners gescheiden: 8,5% van de inwoners om precies te zijn. Dit percentage ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Zo laag zelfs, dat Utrecht vorig jaar in de top 3 stond van provincies met het laagste percentage echtscheidingen.

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

Eemnes meeste gescheiden inwoners voor de provincie Utrecht
Eemnes is koploper van de provincie: het is de gemeente met – naar verhouding – de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Eemnes is 11,8% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Utrechtse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:

  1. Eemnes (11,8% van de inwoners is gescheiden)
  2. Baarn (10,7% van de inwoners is gescheiden)
  3. Nieuwegein (10% van de inwoners is gescheiden)
  4. IJsselstein (9,9% van de inwoners is gescheiden)
  5. Amersfoort (9,9% van de inwoners is gescheiden)

Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Bunschoten: hier heeft ‘maar’ 5,8% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen. Benieuwd naar de cijfers van alle gemeenten? Bekijk dan deze onderzoekspagina.

In 14 gemeenten afname gescheiden inwoners
In de meeste Utrechtse gemeenten (14 van de 26) was in 2022 een lichte daling van het percentage gescheiden inwoners. In IJsselstein en Eemnes was de sterkste afname ten opzichte van 2021 (beide -0,14%), gevolgd door Zeist en Renswoude (beide -0,09%).

In de andere Utrechtse gemeenten nam het aandeel gescheiden inwoners vorig jaar juist toe. De sterkste toename vond plaats in Oudewater (+0,27%).

Kleiner wonen
De landelijke top 10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw. “Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel”, aldus de Marga Lankreijer (hypotheekexpert) van Independer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren