Nieuwegein in beeld voor aardwarmtewinning

Op basis van geologische onderzoek is het gebied aan de zuidkant van gemeente Utrecht en gemeente Nieuwegein in beeld gekomen voor aardwarmtewinnig, zo laat Warmtebron.nu op haar website weten. Het komende half jaar wordt in dit gebied naar een geschikte locatie gezocht. De vergunningen zijn inmiddels aangevraagd voor het onderzoeksproject Lean. Onderzoek op basis van bestaande geologische data heeft drie zoeklocaties in Utrecht-Zuid, Nieuwegein en langs de A12 opgeleverd. Deze maken zowel technisch als economisch gezien de meeste kans.

‘Is aardwarmtewinning in de provincie Utrecht een veilig en betrouwbaar alternatief voor gas? Dat onderzoeken we in Lean. De provincie Utrecht heeft de ambitie straks tussen de twintig en de veertig procent van de warmte die nodig is in de provincie uit aardwarmte te kunnen halen’ aldus Warmtebron.nu.

Eind maart zijn de vakinhoudelijke ambtenaren van onder andere van de gemeente Utrecht en Nieuwegein over de nieuwste inzichten geïnformeerd. Daarmee concentreert het onderzoek van Lean zich verder in twee gemeenten in plaats van 8. “Hier blijft het niet bij, als hert succesvol blijkt kijken we weer naar andere gemeenten in Utrecht”. Omdat aardwarmte ook voor hen op relatief korte termijn mogelijk een mooie bijdrage had kunnen leveren in het verduurzamen van de energie. Maar dat we ons nu voor het onderzoek op deze zoeklocaties richten, wil absoluut niet zeggen dat aardwarmte in de overige gemeenten ineens buiten beeld is.”

Planning en inspraak
Als het veilig, maatschappelijk gedragen en haalbaar is, dan is het de bedoeling om in 2020 een proefboring te doen. Voorafgaand daaraan zullen nog diverse vergunningen moeten worden verkregen, waaronder een omgevingsvergunning. Bewoners en organisaties in het gebied zullen worden geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek en komen er inspraakmomenten.

Kaart van het opsporingsgebied waarvoor een vergunning is aangevraagd

De volgende stap is het matchen van zo’n mogelijke bron met een plaats bovengronds waar veel verwarming nodig is. Dat zal dan in de buurt zijn van het warmtenet. Is er een match, dan komt er een proefboring. Daarna weten we pas zeker of er voldoende water te vinden is én of het warm genoeg is. Is dat resultaat positief, dan gaan we daar daadwerkelijk aardwarmte winnen. Bij elke fase bekijken we of het rendabel, veilig en duurzaam is om een volgende stap te zetten.

2 thoughts on “Nieuwegein in beeld voor aardwarmtewinning

  1. Linda

    Er komen inspraakmomenten……waar kennen we dat van? Ohja, de windmolens!

  2. Tot nog toe is de informatie alleen vanuit Warmtebron, de gemeente houd zich stil,Zouden ze wel aangeven wanneer er een inspraak is?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren