Nieuwegein genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024

De BNG Bank Erfgoedprijs is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan de gemeente die het best met zijn erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt. Uit een longlist heeft de jury de gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen genomineerd. De uiteindelijke winnaar wordt op 6 juni bekend gemaakt tijdens een Erfgoedsymposium georganiseerd door en in de gemeente Weert.

Nieuwegein was in 2023  overigens ook genomineerd maar moest het toen afleggen tegen Weert, die de prijs toen in ontvangst mocht nemen.

Woningen aan de Sierduif

Het thema is Post 65-erfgoed
Sinds 2022 is aan de prijs een thema gekoppeld. Dit jaar is het thema Post 65-erfgoed. Bij Post 65-erfgoed gaat het om scholen, kantoren, stations, kunst in de publieke ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na 1965 zijn gebouwd. Erfgoed, dat kenmerkend is voor een groot deel van onze leefomgeving. In Nieuwegein zijn de Verhoevenwijk, de Emmauskerk en City Plaza goede voorbeelden van bijzonder ‘jong erfgoed’.

De jury zal letten op hoe er vanuit het gemeentelijk beleid om wordt gegaan met het jonge erfgoed, maar ook hoe inwoners worden betrokken bij welke gebouwen, complexen of bouwwerken in hun omgeving bewaard moeten blijven voor de toekomst.

Wethouder erfgoed John van Engelen voelt zich betrokken bij het beter beleefbaar maken van het jonge erfgoed in Nieuwegein: “Nieuwegein heeft kenmerkend Post 65-erfgoed dat waardevol is voor de identiteit van onze stad, zoals de Verhoevenwijk. Voor dit jonge erfgoed willen we samen met onze inwoners meer zichtbaarheid en draagvlak creëren.”

Jaarlijkse prijs
De prijs wordt uitgereikt door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en is bedoeld om goede voorbeelden te delen en andere gemeenten te inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt en wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De winnende gemeente ontvangt een prijs van € 25.000.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk