Nieuwegein genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs, er kan nu gestemd worden!

Nieuwegein is samen met de gemeenten Arnhem, Roosendaal en Weert genomineerd voor de BNG Bank Eerfgoedprijs. De BNG Bank Erfgoedprijs is de prijs voor de gemeente die het best met zijn erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt. De vier genomineerde gemeenten hebben de afgelopen periode incognitobezoeken van de jury gekregen en kregen zij de gelegenheid om zich in een pitch te presenteren.

Verdient Nieuwegein volgens jou een prijs voor het behoud van groen erfgoed? Anno 2023 ligt de focus op vergroening en groenbehoud. Zo worden als onderdeel van de ontwikkeling van het gebied Rijnhuizen de groene waarden van (verdwenen) kastelen, Unesco werelderfgoed en een ontginningslint met elkaar verbonden tot Park Rijnhuizen. En denk ook aan de Vaartsche Rijn, het oudste kanaal van Nederland. Vanaf nu kan er gestemd worden op één van de vier  genomineerden. De winnaar van de deze prestigieuze prijs zal op 8 juni 2023 bekend worden gemaakt, tijdens een Erfgoedsymposium georganiseerd door de gemeente Eindhoven, de winnaar van 2022.

De jury van de BNG Bank Erfgoedprijs werkt sinds 2022 ieder jaar met een thema. In de editie van 2023 ligt de focus op Groen erfgoed. De centrale vraag is daarbij: hoe wordt groen erfgoed – getuige de steeds veranderende relatie tussen mens en natuur – binnen gemeenten gewaarborgd en bewaard, en hoe geeft het vorm aan de toekomst van onze gemeenten?

Wethouder erfgoed John van Engelen is verheugd over de nominatie: Nieuwegeiners weten als geen ander dat wij zulke mooie groene parels hebben in de stad. Met de nominatie voor de BNG Bank Erfgoedprijs laten we ook andere mensen kennismaken met de verrassende historie van Nieuwegein.”

Groen erfgoed vormt een integraal onderdeel van onze landschappen en leefomgeving. Tijdens de lockdowns zijn we ons als samenleving nóg meer bewust geworden van de intrinsieke waarde van deze historische plekken. Maar groen erfgoed staat onder toenemende druk vanwege klimaatverandering die problemen zoals bodemdaling, droogte en overstromingen met zich meebrengt. Forten, historische begraafplaatsen en knotwilgen langs oude wegen zijn voorbeelden van groen erfgoed.

Uit een longlist heeft de jury de gemeenten Arnhem, Nieuwegein, Roosendaal en Weert genomineerd. Deze gemeenten sprongen eruit vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop ze enerzijds hun groen erfgoed herstellen en onderhouden, en het ook inzetten ter verbetering van de leefomgeving en om klimaatbewustzijn te stimuleren.

Juryvoorzitter en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema: “Ook dit jaar waren we enthousiast over de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen. Werken met het thema groen erfgoed heeft geleid tot verrassingen: gemeenten die misschien niet in het oog springen als erfgoedgemeenten blijken uit te blinken op het vlak van groen erfgoed. We kijken uit naar de incognitobezoeken om deze vier gemeenten verder te onderzoeken!”

Bij groen erfgoed denken we onder andere aan historische groen-aanleggen zoals tuinen, parken, woonwijken, verdedigingswerken, begraafplaatsen, buitenplaatsen en landgoederen. Ook cultuurlandschappen met door de mens beïnvloed groen zoals (hakhout-)bossen, houtwallen vallen onder de noemer Groen erfgoed.

One thought on “Nieuwegein genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs, er kan nu gestemd worden!

  1. Ton

    Ronduit belachelijk. Ik heb in mijn leven al 3 gemeentehuizen mee gemaakt. Nieuwegein laat geen gebouwen oud worden. Maar wel gaan er stemmen op om die ouwe meuk van van Bentem op de erfgoedlijst te zetten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk