Nieuwegein, een schone en groene stad?

De gemeente Nieuwegein heeft vanaf 2012 fors bezuinigd op het onderhoud van de openbare ruimte. GroenLinks en de ChristenUnie vinden dat er weer structureel geïnvesteerd moet worden in goed onderhoud van groen en de openbare ruimte. ‘Dit is nodig om de kwaliteit van het groen in de wijken te verbeteren. Een goed onderhouden groene openbare ruimte ondersteunt mensen die ook zelf initiatief nemen om het groen in hun straat te onderhouden’ aldus Marieke Schouten van GroenLinks en Ineke Schiltkamp van de ChristenUnie in Nieuwegein.

Door eerdere bezuinigingen zijn er minder financiële middelen beschikbaar om de openbare ruimte in de stad goed te onderhouden. Hierdoor kan ook het openbare groen niet altijd goed onderhouden worden, vinden de partijen. In 2015 heeft de ChristenUnie tijdens de behandeling van de begroting een verzoek ingediend om eenmalig een bedrag van € 200.000,- beschikbaar te stellen voor achterstallig onderhoud in de stad. Dat verzoek is toen gehonoreerd en het college heeft toegezegd om de raad te laten weten hoe dit geld is besteed en wat daarvan zichtbaar is geworden. GroenLinks en de ChristenUnie, samen met D66, SP, CDA en VSP hebben het college hierover nu vragen gesteld middels een Art. 42 brief.

Was die € 200.000,- voldoende om achterstallig onderhoud aan te pakken? En of het structureel verhogen van de begroting voor het beheer van openbare ruimte niet veel effectiever is. ‘Als de gemeente bereid is om meer te investeren in het onderhoud van de openbare ruimte en het onderhoud van groen, worden inwoners ook meer gestimuleerd om zelf initiatief te nemen in het onderhoud en beheer van de openbare ruimte’ vinden GroenLinks en de ChristenUnie. ‘Bovendien draagt een groene leefomgeving bij aan het welbevinden en gezondheid van de inwoners.’

Toevallig maakte onze ‘Jan met de Pet’ afgelopen week een rondje door Nieuwegein, te voet. En wat viel hem op? Lees hier zijn column van deze week.

One thought on “Nieuwegein, een schone en groene stad?

  1. Gijs

    Groen is Nieuwegein zeker: groen van het onkruid en mos en wieren. De kleur van lantaarnpalen hier in de wijk zijn zelfs bijna niet meer te zien: zo groen zijn ze uitgeslagen.
    Ook worden veel plekken overgeslagen als er onkruid weggehaald wordt. Als je daar dan een melding van doet, dan slaan ze nog steeds plekken over en sluiten ze de melding gewoon.

    Bomen worden ook veel te groot en de wortels drukken de trottoirs en straatstenen omhoog. Het is dweilen met de kraan open.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren