Nieuwegein een gewilde stad voor inbrekers

Inwoners van de gemeente Utrecht hebben de grootste kans slachtoffer te worden van een woninginbraak, wel 160% meer! Nergens in Nederland wordt relatief zo vaak ingebroken. Maar in Nieuwegein slaan inbrekers ook relatief vaak toe in het midden van het land (ruim 34% meer) in vergelijking met de rest van Nederland vaak. De Utrechtse gemeente waar het minst wordt ingebroken is Lopik. Dit heeft het Inboedelverzekering Informatie Centrum onlangs berekend.

Onderzoek woninginbraken 2018
Het was reeds bekend dat er een dalende trend te zien is in het aantal woninginbraken, maar hoe zit dit in 2018? En welke perioden en plaatsen zijn het meest interessant voor inbrekers? Het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) deed onderzoek naar woninginbraken. Het informatiecentrum onderzocht politiedata van de afgelopen vijf jaar (in de periode december 2013 tot en met november 2018), waarbij in het bijzonder aandacht werd besteed aan woninginbraken én pogingen tot inbraak.

Dalende trend zet voort
Kijkend naar het aantal inbraken in 2018, concludeert het IIC dat er voor het vijfde jaar op rij minder inbraken hebben plaatsgevonden dan het jaar ervoor. Waar er in 2017 (januari tot en met november) in totaal zo’n 46.915 keer werd ingebroken, ligt het aantal dit jaar (januari tot en met november) op zo’n 41.802. Een imposante daling van 10,9 procent.

Volgens Simon den Hollander, hoofdredacteur van het IIC, heeft dit vooral te maken met succesvolle initiatieven zoals Buurtpreventieprojecten en WhatsApp-buurtpreventie. ‘Wij zien dat de opkomst van buurtpreventieprojecten en -teams en initiatieven op basis van moderne communicatietechnologie, zoals WhatsApp, een positief effect heeft op het terugdringen van woninginbraken.’ Nieuwegein kent een hele grote WhatsApp-Buurtpreventie. Hier zijn inmiddels meer dan 6600 inwoners op aangesloten.

Bijna anderhalf keer zoveel inbraken tijdens Kerst en jaarwisseling
De laatste week van het jaar is, kijkend naar de piekperioden van inbraken, het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie is er bijvoorbeeld 66% meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Gekeken naar enkel Kerst en Oud- en Nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verhoogde inbraakkans van 124% voor deze vier dagen gezamenlijk.

One thought on “Nieuwegein een gewilde stad voor inbrekers

  1. John

    Nieuwegein is toch niet zoooooo veilig als men beweerd.
    Jammer dat er zo weinig politie in nieuwegein is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren