Katern

Nieuwegein doet mee aan de Internationale Dag voor de Vrede

Op vrijdag 21 september klinken tussen 18.00 uur en 18.15 uur de klokken in Europa tijdens de Internationale Dag voor de Vrede. Ook Nieuwegein doet mee. De Internationale Dag van de Vrede die door de Verenigde Naties wordt georganiseerd valt samen met de openingssessie van de Algemene Vergadering, ieder jaar in september. Sinds 2001 vindt de dag jaarlijks plaats op 21 september (resolutie 55/282). Op 21 september begint de Vredesweek.

Het initiatief ‘Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace’ is een onderdeel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en de herdenking van het einde van de eerste Wereldoorlog.

Het initiatief wordt gesteund door de Vlaamse overheid, de Belgische Bisschoppen en de Vlaamse en de Waalse beiaardvereniging. Het luiden en bespelen van de klokken is symbolisch voor wat het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed wil doorgeven en onderstrepen: het belang van solidariteit en van het rijke erfgoed in Europa. In 2018 herdenken we ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en het belang van vrede voor iedereen.

In Nieuwegein zal om 18.00 uur door Dick van Dijk de korte bespeling van de Parkbeiaard met Beethovens ‘Ode aan de vreugde’ (de Europese Vredeshymne) gespeeld worden. Daarna zal het werk ‘Introduction and finale to The Green Knight’ van Joop Visser worden gespeeld. Visser schreef dit werk als herinnering aan de eerste wereldoorlog.

Over het carillon in Nieuwegein
De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon. Het carillon (ook wel beiaard of klokkenspel geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sinds vrijdag 22 december 2000 klinken de klokken van Nieuwegein vanaf de nieuwe plek aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst.

Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt. Met deze, door de sloop van het gemeentehuis noodzakelijke ingrepen, is het carillon beter toegankelijk als ooit tevoren. Door de bebouwing tegenover de beiaard is het instrument ook beter te horen in de woonwijken rondom de beiaard.

Over Dick van Dijk
Dick van Dijk (Utrecht, 1962) studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort waar hij in 1987 het Bachelor-diploma beiaardier behaalde. In 2015 studeerde hij af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denijn’ in Mechelen. Naast beiaardier is hij organist van de Oude WIllibrorduskerk in Vleuten en de St. Janskerk van Wijk bij Duurstede. Hij geeft orgel- en beiaardconcerten in en buiten Nederland. Bestuurlijk is hij actief in de Stichting Utrecht Orgelland en de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland.

Het carillon nabij het gebouw van het Leger des Heils aan de Sluyterslaan

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk