Katern

Nieuwegein derde met meest overlast vuurwerk

Het loopt storm op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. In vijf dagen tijd kwamen meer dan 33.000 meldingen binnen, waarvan 200 uit Nieuwegein. Nieuwegein deelt hiermee de 3e plaats in de provincie Utrecht van de steden waar de meeste meldingen worden gedaan. Veenendaal heeft evenveel meldingen en alleen in Utrecht (met 576 meldingen) en Amersfoort (251) wordt meer overlast ervaren.

Het grootste deel van de meldingen (80%) gaat over harde knallen door vuurwerkbommen. De knallen zijn harder en de schade is groter dan in voorgaande jaren. Ruim 15% van de meldingen is afkomstig van dierenbezitters. Veel honden en katten zijn angstig of gestrest door de harde vuurwerkknallen. Ook worden opvallend veel opmerkingen gemaakt over problemen met hulp- en blindengeleidehonden. Verder worden veel meldingen gedaan over vernielingen door vuurwerk en gevaarlijke situaties op straat.

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties en wordt ondersteund door het Nederland Oogheelkundig Gezelschap. Het meldpunt is opengesteld tot 4 januari. De meldingen worden daarna gebundeld in een rapport dat wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en aan 15 burgemeesters. De initiatiefnemers zien het liefst dat met Oud en Nieuw vuurwerk alleen bij professionele shows wordt afgestoken en niet door amateurs.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren