Nieuwegein 5e aanbieder van walstroom

Schippers die aanmeren in Nieuwegein kunnen sinds kort gebruik maken van elektriciteitsvoorzieningen aan de wal, zogenaamde walstroom. Nieuwegein is de 5e aanbieder in Nederland die deze voorziening aanbiedt. Het systeem wordt op dinsdag 28 juni om 9.00 uur officieel in gebruik genomen door wethouder Hans Reusch en Peter de Jonge van de Koninklijke Schuttevaer (belangenorganisatie van de binnenvaart).

Wethouder Hans Reusch: “Walstroom is een van de maatregelen die we in Nieuwegein treffen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Door het gebruik van walstroom is het niet meer nodig een dieselaggregaat te gebruiken, waardoor schippers en direct omwonenden minder hinder hebben van geluid, stank en vervuilde lucht.”

Nieuwegein heeft aansluiting gezocht bij het systeem dat al wordt gebruikt in de havens van onder meer Rotterdam, Amsterdam, Drechtsteden en Zuid-Holland. Door het aanbieden van een uniform systeem is het eenvoudig en snel te gebruiken door schippers. De walstroomkasten staan op 3 plekken langs het Merwedekanaal: de Handelskade en het Jaagpad (in Vreeswijk) en bij de Zuidersluis. Een speciaal verkeersbord geeft de ligplaatsen aan waar walstroom beschikbaar is. Alle Nederlandse walstroomkasten zijn toegankelijk met dezelfde sleutel. In Nieuwegein is gratis een sleutel af te halen bij Rijkswaterstaat bij de Zuidersluis en de Koninginnesluis en op het gemeentehuis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk