Nieuwegein 3e met meeste meldingen vuurwerkoverlast

Nieuwegein heeft de twijfelachtige eer om na Utrecht en Amersfoort met 499 meldingen over vuurwerkoverlast een derde plaats in te nemen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de klachten van het meldpunt vuurwerkoverlast van GroenLinks. In de laatste 4 dagen dat het meldpunt actief was, zijn er nog 200 meldingen binnengekomen. Opnieuw ging het merendeel van de meldingen over overlast van vuurwerkbommen en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Ook blijkt dat over Nieuwegein in vergelijking met andere Utrechtse steden meer meldingen binnenkreeg ná de jaarwisseling (20%).

Na de start van de vuurwerkverkoop – vier dagen voor Oud en Nieuw – nam het aantal klachten op het meldpunt explosief toe. Andere meldingen gingen over vuurwerkstress bij huisdieren (12 procent) en over vuurwerkschade en gevaarlijke situaties op straat (7 procent). De meeste klachten in de provincie Utrecht kwam uit de grotere steden: Utrecht (2070) en Amersfoort (839) voeren de lijst aan.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties waaronder die van Nieuwegein in de provincie Utrecht. De Nieuwegeinse fractie zal de gedetailleede meldingen aan de burgemeester overhandigen die reeds heeft toegezegd dit mee te nemen in het veiligheidsoverleg. GroenLinks pleit voor een ‘modernisering van de vuurwerktraditie’. Om overlast, schade en slachtoffers in de toekomst te voorkomen ziet de partij het liefst dat met Oud en Nieuw vuurwerk alleen professioneel wordt afgestoken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk