Nieuwe werfbaas voor Museumwerf Vreeswijk

Het zit erop voor werfbaas Ton van der Heijden. Op 1 maart na 17 jaar dienstverband als werfbaas bij Museumwerf Vreeswijk heeft Ton met pensioen moeten gaan. Hij wordt opgevolgd door Dick van Dam, een goede bekende van Ton en de Museumwerf.

Oude werfbaas – nieuwe opleidingscoördinator
Vanaf zijn 15e al is Ton verbonden aan de scheepswerf, voorheen de Scheepswerf en Machinefabriek Buitenweg. Hij kwam daar als leerling machinebankwerker maar werd ijzerwerker/lasser en later calculator/technisch tekenaar. Hij schopte het uiteindelijk tot werfbaas van de Museumwerf die hij mede onder zijn leiding vormgaf. Vorig jaar werd zijn 50-jarig jubileum bij de werf op grootse wijze gevierd. Als blijk van waardering voor zijn inzet voor de samenleving ontving Ton uit handen van de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs de Anna van Rijnpenning.

Nu hij als werfbaas met pensioen heeft moeten gaan, betekent dat niet dat Ton de Museumwerf verlaat. Hij blijft in dienst en hoopt in zijn nieuwe functie als opleidingscoördinator de komende jaren zijn droom te verwezenlijken: het opleiden van jongeren in het vak van lasser/ijzerwerker. Hij heeft een schat aan ervaring en deskundigheid te bieden in combinatie met geduld en warme belangstelling voor de medemens. Deze combi is van grote waarde in onze maatschappij waarin steeds minder technici worden opgeleid en mensen buiten de boot vallen. Het verdwijnen van kundige handen op de werkvloer wordt in tal van bedrijven en branches gevoeld.

Ton zal lespakketten samenstellen, nieuwe contacten met scholen en bedrijven leggen of verder uitbouwen en de Museumwerf Vreeswijk neerzetten als goede leerplek voor toekomstige vakmannen en -vrouwen. Voor ons drijvend en varend erfgoed is dat ook goed nieuws. Behoud is slechts mogelijk als ook kennis en kunde beschikbaar blijven.

Nieuwe werfbaas
Tons opvolger is Dick van Dam. Dick kwam in 2016 in dienst bij Museumwerf Vreeswijk als ijzerwerker/lasser en draaier/machinebankwerker. Eerder was Dick ook al collega van Ton bij Scheepswerf en Machinefabriek Buitenweg NV waar hij in 1977 als 17-jarige in dienst trad. In 1989 maakte Dick de overstap naar de machinebankwerkplaats waar hij zich bekwaamde in het vak van draaier/machinebankwerker. Tien jaar later vertrok hij naar Fischcoon in Vianen, een bedrijf dat brandblusapparatuur, hydrauliek en generatorsets maakte voor de offshore en raffinaderijen.

Toen Van Dam in 2016 kwam buurten bij de Museumwerf werd hem gevraagd of hij niet wilde terugkeren naar de werf. Van Dam beschouwde dit als een grapje was maar knoopte het toch in zijn oren. Korte tijd later fuseerde Fischcoon met een ander bedrijf waardoor de helft van het personeel overtallig raakte. Van Dam greep zijn kans en keerde terug naar de werf die met hem een allround medewerker rijker werd. Met zo’n staat van dienst kent Dick het klappen van de zweep waardoor hij als opvolger van Ton een voor de hand liggende keuze is.

Naast werfbaas is Dick ook meewerkend voorman.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk