Nieuwe tram gepresenteerd tijdens open middag op de remise

De nieuwe tram voor de Uithoflijn is woensdagmiddag 18 januari jl. gepresenteerd aan belangstellenden in de remise in Nieuwegein. De bezoekers konden onder meer een virtuele rit maken in een simulator en een kort ritje maken in de nieuwe tram. Ruim 150 mensen waren aanwezig.

De tram is in het Spaanse Zaragoza geproduceerd en in december met een dieplader over de weg naar Nederland gebracht. De reis van 2200 kilometer duurde meer dan een week. Het bijzondere transport was te zwaar voor de tolwegen en ging daarom door tal van pittoreske dorpjes.

Het is de bedoeling dat de tram medio 2018 gaat rijden tussen Utrecht Centraal en De Uithof. In totaal zijn 27 trams besteld voor de Uithoflijn. In het voorjaar zijn er verschillende testritten. U-OV gaat het tramvervoer tussen Utrecht Centraal en De Uithof verzorgen. Daarom worden vóór medio 2018 zeventig trambestuurders opgeleid. Het opleidingstraject duurt twaalf weken.

De nieuwe tram gaat ook rijden naar Nieuwegein en IJsselstein. De huidige eindhalte op het Jaarbeursplein van de tram naar Nieuwegein en IJsselstein wordt vanaf 2020 een tussenhalte. Het bestaande tramnetwerk wordt dan aangesloten op de Uithoflijn. Hiervoor worden de bestaande haltes en bestaande trams vervangen door nieuwe. In de zomer van 2020 zullen inwoners van Nieuwegein 3 maanden zonder tramverbinding zitten want dan gaat het hele spoor op de schop.

Na de zomer van 2020 is het dan mogelijk om zonder over te stappen van Kanaleneiland, Nieuwegein of IJsselstein naar De Galgenwaard of De Uithof te reizen met de tram.

Onze videograaf Jos van Vogelpoel en Frans Evers waren aanwezig tijdens de open middag en maakten bovenstaand videoverslag.

Wethouder Lot van Hooijdonk uit Utrecht maakt een testritje in de simulator.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk