Katern

Nieuwe handloscontainers voor inzameling textiel geplaatst in Nieuwegein

Vanaf januari 2023 wordt het textiel in gemeente Nieuwegein ingezameld door ReShare; de afdeling van het Leger des Heils die zich bezighoudt met textiel. Dit is het resultaat van een innovatieve aanbesteding die door de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) voor 11 Utrechtse gemeenten is uitgevoerd. Met deze nieuwe overeenkomst krijgt onze gemeente meer grip op de kwaliteit van het afgedankte textiel en wordt het ingezamelde textiel hergebruikt of hoogwaardig gerecycled.

Wethouder dhr. John van Engelen werpt zijn oude kleding in de nieuw geplaatste handloscontainer van Reshare, onderdeel van het Leger des Heils

Speciale handloscontainers geplaatst in januari
De huidige textielcontainers zijn in januari verwijderd om plaats te maken voor nieuwe handloscontainers. Door het gebruik van speciale handloscontainers, door ReShare worden geplaatst, wordt er meer schoon textiel ingezameld. Eventuele vervuiling wordt er op het moment van inzamelen uitgehaald, waardoor het textiel hoogwaardig kan worden hergebruikt of gerecycled. Daarnaast wordt de inzameling uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wordt de inzameling uitgevoerd met elektrische inzamelvoertuigen.

Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?
Nadat het textiel is ingezameld wordt het herdraagbare textiel bij een textielsorteercentrum van ReShare uit gesorteerd. Deze kleding krijgt een tweede leven via tweedehands kledingwinkels van Reshare, andere afnemers binnen en buiten Nederland en aan diverse organisaties voor noodhulp. Het niet-herdraagbare textiel wordt op een zeer innovatieve manier door Textiles2Textiles in Wormerveer gesorteerd op kleur en samenstelling. Daarna worden de knopen, ritsen en labels automatisch verwijderd en blijft er een hoogwaardige grondstofsoort over die kan worden verwerkt tot garen voor de textiele maakindustrie. Hiermee ontstaat een hoogwaardig recycled, post-consumer garen.

Dit proces draagt daarmee bij aan het mogelijk maken van een circulaire textielketen. En dat is hard nodig omdat de productie van nieuw textiel een grote negatieve impact heeft op het milieu vanwege het grondstoffenverbruik en de CO2 uitstoot. Helaas wordt er wereldwijd minder dan 1% van al het textiel hoogwaardig gerecycled tot nieuwe kleding, een groter deel wordt laagwaardig toegepast als isolatiemateriaal, poetsdoeken of in de auto-industrie. Er moet dus hard gewerkt worden aan een circulaire textielketen. In plaats van kleding als een soort wegwerpartikel te beschouwen met een grote negatieve milieu-impact moet er worden ingezet op langere levensduur, reparatie, hergebruik en hoogwaardige recycling.

Wat kunt u zelf doen?

  • –  Lever textiel schoon en droog en in een gesloten zak in.
  • –  Doneer geen nat of vervuild textiel.
  • –  Lever al uw textiel in, ook als het kapot of gescheurd is.
  • –  Laat uw kleding repareren als dit kapot is voor een langere levensduur
  • –  Koop en verkoop tweedehands kleding via kringloopwinkels, marktplaats of Vinted
  • –  Neem deel aan kledingruil of swapping events
  • –  Let bij aanschaf van nieuwe kleding op de duurzaamheid van de materialen

One thought on “Nieuwe handloscontainers voor inzameling textiel geplaatst in Nieuwegein

  1. Teresa van Doornik

    Waar sta die containers in Nieuwegein? Waar kan ik oude kleiding inzamelen?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk