Nieuwe burgemeester, fix het maar: dit is het ‘boodschappenlijstje’ van Nieuwegeinse politici

burgemeester Marijke van Beukering

Vanaf morgenavond heeft Nieuwegein officieel een nieuwe burgemeester. Maar wat moet Marijke van Beukering écht gaan aanpakken? Lokale politici hebben hun boodschappenlijstje al klaar. Van de roep om een kinderburgemeester en niet te veel mantelpakjes tot meer politie op straat. “Wat in elk geval vaststaat: ze moet hard aan deze stad gaan trekken.”

De komende weken zal de net-geïnstalleerde burgemeester Marijke van Beukering (D66) héél wat koffie gaan drinken met Nieuwegeinse raadsleden, denkt politicoloog Hans Vollaard. “Ze is nog niet eerder burgemeester geweest, dus ze zal zelf ook graag willen weten wat er speelt en waar ze extra aandacht voor moet hebben.”

‘Ze blijft de burgemeester’
Zo’n eerste kopje koffie is uiteraard bedoeld om kennis te maken. Maar het geeft lokale politici ook de kans hun wensen en zorgen op tafel te leggen. Politicoloog Vollaard benadrukt dat de raadsleden daar niet te veel van moeten verwachten. De taken van de burgemeester gaan tenslotte om openbare orde en veiligheid.

“Zodra het gaat over het opknappen van het zwembad of straten die er slecht bij liggen, dan zit je al gauw op het terrein van de wethouders en het coalitieprogramma”, legt hij uit. “Dan zal een burgemeester denken: goed om te weten, over dat zwembad. Maar beloftes doen? Dat kan ze niet, omdat het haar portefeuilles niet zijn. Anderzijds: ze blijft de burgemeester. En dan staan die onderwerpen wél weer iets hoger op haar agenda.”

Grote zorgen over veiligheid
Eén van de grote problemen in Nieuwegein is veiligheid. In de raad gaat het onder meer al jaren over de risico’s van drugscriminaliteit in de stad. Niet voor niets dus, dat de meeste partijen de aanpak van veiligheid bovenaan hun lijstje hebben staan. Kelly Vizee, van de lokale VVD, hoopt bijvoorbeeld dat Van Beukering meer camera’s gaat plaatsen. “Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om overlast van bijvoorbeeld illegaal gedumpt grofvuil vast te leggen.”

Misschien is meer politie op straat wel een oplossing, denkt Aiofe Derriks, van De Unie. Wijkagenten zijn in haar ogen nu “bijna onzichtbaar”. PvdA, ChristenUnie en Lokale Vernieuwing denken alle drie dat de gemeente meer moeite moet doen om jongeren überhaupt uit het criminele circuit te houden. Zoals Heleen Peters van Lokale Vernieuwing zegt: “We moeten ons realiseren dat de georganiseerde criminaliteit wel érg makkelijk toegang heeft tot hele jonge Nieuwegeiners. Die jonge aanwas moeten we op een of andere manier toch zien te voorkomen?”

Gratis ov voor ouderen?
Of die wensen voor onder andere meer blauw op straat ineens werkelijkheid worden? “Je kunt niet verwachten dat ze snel actie gaat ondernemen op terreinen waarop al een politieke afweging is geweest”, zegt politicoloog Hans Vollaard. “Ze is straks de burgermoeder voor álle Nieuwegeiners. Als ze zich te erg met politieke thema’s bemoeit, kom je al gauw in politiek vaarwater terecht.”

Toch doen partijen een dappere poging. Waarom heeft Nieuwegein bijvoorbeeld geen kinderburgemeester? Een groot gemist volgens Helen Adriani van het CDA. “Erg leuk als die er komt, maar ook belangrijk om de jeugd een stem te geven. Als de burgemeester dat doorvoert, heeft ze meteen iets wat nieuw is in Nieuwegein en waar ze haar naam aan kan verbinden. Dat is toch mooi?”

Om maar door te stomen met de lijstjes: “Gratis openbaar vervoer voor mensen die het nodig hebben”, staat voor Geert Zondag van de Verenigde Senioren Partij bovenaan. Meerdere van dit soort stokpaardjes komen bij partijen voorbij. Is het bij de Senioren Partij het ov, gaat GroenLinks voor meer budget voor duurzaamheid. Wie weet kan de nieuwe burgemeester – als oud-Kamerlid – met haar Haagse connecties wat fondsen lospeuteren, wordt door meerdere politici genoemd.

‘Niet alleen met mantelpak de stad in’
Lang verhaal kort: er speelt nogal wat in Nieuwegein. Met de aanpak van criminaliteit voorop. Laat Marijke daarom vooral een beetje landen, zegt D66. En, burgemeester, vergeet niet transparant te zijn, aldus Núwegein. Ieders Belang hoopt vooral dat Van Beukering de inwoner boven alles stelt.

Vincent van Esch, van de PvdA, vat het met een knipoog samen: “We hopen dat Marijke de inwoners echt opzoekt. Ga de stad in. En dan niet alleen in mantelpakje, maar ook in jeans met gympies eronder. We wensen haar álle succes.”

Maandagavond 5 juni wordt Marijke van Beukering (1971) geïnstalleerd als burgemeester van Nieuwegein.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk