Nieuwegein hangt vleermuiskasten op

Wist u dat in spouwmuren en onder daken vaak vleermuizen beschermde vogels (gierzwaluw, huismus) leven? Deze dieren kunnen in uw woning leven zonder dat u het weet. Maar bij het isoleren van uw dak of spouwmuur moet u hier wel rekening mee houden. De dieren kunnen daarbij namelijk gedood worden. Dat mag niet volgens de Omgevingswet. Daarom moet u eerst een ontheffing aanvragen. Het goede nieuws is: Nieuwegein heeft voor verschillende buurten in haar stad al een ontheffing gekregen. Dit scheelt u als inwoner tijd en geld.

Vleermuiskasten bij inwoners
De gemeente Nieuwegein is actief bezig met het ophangen van vleermuiskasten om vleermuizen voldoen- de leefruimte te bieden. Zo zorgt zij voor bescherming van diverse diersoorten. De gemeente Nieuwegein heeft onlangs een oproep gedaan aan haar inwoners om hun gevel beschikbaar te stellen voor vleermuiskasten. Daar zijn veel positieve reacties op ontvangen.

Inmiddels zijn er bij vijftien woningen vleermuiskasten opgehangen. Dit zijn kraamverblijven voor vleermuizen. Op 7 maart zijn er nog eens 22 vleermuiskasten uitgereikt aan verschillende inwoners. Hiermee is er binnen de gemeente genoeg leefruimte voor een groot aantal vleermuizen.

John van Engelen

Op de foto: Wethouder John van Engelen reikt een vleermuiskast uit aan Cecile Kuipers van de werkgroep BIJzaak (Foto: IVN).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk