Nieuw leven voor oude fruitboomgaard

Een initiatief van buurtbewoner John Houtzager, tevens raadslid van het CDA in Nieuwegein, brengt nieuw leven in de oude fruitboomgaard in Park de Kokke Boogaard. De afgelopen dagen heeft Gert-Jan de Graaff samen met fruitteler Manus Osnabrugge uit Tull en’t Waal in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen de ruim 50 jaar oude fruitbomen gesnoeid. De fruitboomgaard staat in het parkje achter verzorgingshuis Zuilenstein in de gelijknamige wijk. De bomen zijn specifieke Oudhollandse appel- en perenfruitboomrassen. In de boomgaard stonden bijna 100 bomen. Twaalf bomen moesten verwijderd worden omdat zij er slecht aan toe waren en ruimte moesten geven aan de andere bomen. Voor de gerooide bomen zullen enkele nieuwe terug worden gepoot.

‘Het snoeien van dit soort bomen is speciaslistisch werk, vooral als er lange tijd niets aangedaan is zoals hier’ aldus Osnabrugge aan onze redactie. De Graaff: ‘De komende jaren moet er jaarlijks aandacht aan besteed worden om de oude fruitbomen weer een mooi leven te geven en dat gaat zeker lukken want we zijn er net op tijd bij met het snoeien van deze prachtige fruitbomen.’

De komende periode zullen ook enkele bomen worden vervangen, de gemeente heeft daar een budget voor vrijgemaakt. De Graaff, die in Nieuwegein een aannemersbedrijf heeft voornamelijk actief in planten, verplanten, onderhouden en rooien van bomen werkt graag mee om deze oude boomgaard te behouden voor de wijk en voor Nieuwegein. In Park de Kokke Boogaard stond ooit het kasteel Vronesteyn waar Adriaen de Wael van Vroonesteyn heeft gewoond, die in 1568 werd onthoofd op het Vredenburg in Utrecht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk