Nieuw leefgebied voor beschermde diersoorten

Met de verbreding van het Lekkanaal, de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de komst van bedrijventerrein Het Klooster verdwijnt er ruim 1,5 kilometer aan weilandslootjes.

Speciaal voor 5 bewoners van deze ondiepe wateren heeft de gemeente Nieuwegein de afgelopen 2 maanden ter compensatie een nieuw leefgebied ingericht. Zo blijven deze beschermde diersoorten ook in de toekomst voor Nederland behouden. De 5 beschermde diersoorten zijn de heikikker, de grote en kleine modderkruiper, de bittervoorn en de platte schijfhoren.

Het huidige leefgebied, zo’n 1600 meter aan slootjes, ligt ten zuidoosten van de Beatrixsluis tussen het Lekkanaal en de snelweg A27. Het nieuwe ‘onderkomen’ betreft de polder Klein Vuilcop nabij de Plofsluis, daar waar het Lekkanaal zich afsplitst van het Amsterdam-Rijnkanaal.

De afstand tussen de nieuwe en oude locatie is zó groot, dat de betreffende diersoorten geen kans maken om er spontaan heen te trekken. Zij zullen daarbij een handje worden geholpen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren