Nieuw Jan Ligthart Brugjaar zorgt voor soepele overgang van basis- naar middelbare school

Het St-Gregorius College in Utrecht en het Oosterlicht College in Nieuwegein starten 31 augustus met het Jan Ligthart Brugjaar. Dit nieuwe onderwijsconcept in de regio Utrecht slaat een brug tussen de basis- en de middelbare school en laat leerlingen in een jaar toegroeien naar het onderwijsniveau dat bij ze past.

Het Jan Ligthart Brugjaar is bedoeld voor leerlingen met een vmbo tl, havo- of vwo-advies. De behoefte aan een dergelijk brugjaar is groot, zegt Janine Ziemerink, beleidsmedewerker bij PCOU Willibrord, de overkoepelende stichting waar beide middelbare scholen toe behoren. “Voor sommige kinderen is de stap naar de middelbare school groot of spannend. Sommige hebben meer tijd nodig en hebben dan baat bij een extra jaar waarin ze zich op hun eigen niveau verder ontwikkelen.” Ook ziet Ziemerink leerkrachten regelmatig worstelen met het geven van passend advies. “Ze vragen zich bij sommigen leerlingen af welke middelbare school nu het beste past.” Om die overgang soepel te laten verlopen, starten beide scholen met het brugjaar.

Eigen leerroute met veel persoonlijke aandacht
Tijdens het brugjaar volgt elke leerling zijn eigen leerroute. Leerlingen werken op eigen niveau en tempo en krijgen veel persoonlijke aandacht om te groeien naar het niveau dat bij hen past. Afhankelijk van wat een leerling nodig heeft, wordt er gewerkt aan rekenen, taal en spelling. Kinderen krijgen concentratietraining of werken aan het verminderen van faalangst. Tijdens lessen Engels en Wiskunde maken ze kennis met vakdocenten en iedereen heeft een vaste mentor. De omgeving blijft vertrouwd: geen wisselingen van klaslokaal, maar elke les in dezelfde klas. ‘Dat maakt dat leerlingen zich veilig voelen’, aldus Ziemerink. Na het brugjaar gaan de leerlingen naar de eerste klas van het St- Gregorius College, het Oosterlicht College of een andere middelbare school.

Klein beginnen
Het Jan Ligthart Brugjaar start dit schooljaar met een klas op het St-Gregorius College en een klas op het Oosterlicht College. Ziemerink verwacht komend schooljaar veel nieuwe aanmeldingen; niet alleen vanuit Utrecht en Nieuwegein, ook vanuit de regio. “Omdat het een nieuw concept is, zijn we dit jaar klein begonnen. Volgend jaar willen we meer leerlingen plaatsen. We verwachten binnen enkele jaren uit te groeien tot een aantal klassen per school.”

Initiatief PCOU Willibrord
Het brugjaar is geïnspireerd op het Jan Ligthart Brugjaar in Arnhem, waar het al veertig jaar een succesvol concept is. Het brugjaar is een initiatief van Stichting PCOU Willibrord, waar beide middelbare scholen onderdeel van uitmaken, vanuit de visie dat elk kind een eerlijke kans en een goede start verdient in het (middelbaar) onderwijs.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren