Negatief EMU-saldo voor Nieuwegein

Lokale overheden zoals provincies, gemeenten en waterschappen verwachten dat ze samen 4,1 miljard euro meer uitgeven dan ze binnenkrijgen in 2013. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS naar het EMU-saldo, het verschil tussen de uitgaven en inkomsten van een gemeente, provincie of waterschap, dat onlangs is gedaan. Ook Nieuwegein gaat de norm niet halen: er wordt een tekort op het EMU-saldo van 19.814.000 euro verwacht. Dit is ruim 12 miljoen boven de norm die het Rijk stelt.

Dit saldo kan echter een verdraaid beeld geven van de stand van financiën in gemeenten en provincies: investeringen die over meerdere jaren worden afgeschreven, tellen volgens de regels van het EMU-saldo in één keer mee. De begroting van gemeenten en provincies wordt op andere wijze uitgerekend.

Het ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor de overheidsbegroting, is nog niet ongerust door de cijfers. “Het gaat om een eerste raming”, aldus het ministerie, “de ervaring leert dat gemeenten en provincies in de loop van het jaar hun uitgaven wel op orde brengen.” In de loop van het jaar komen er bijstellingen van de cijfers, als de overheden merken hoeveel geld ze daadwerkelijk uitgeven. De overheden verwachten dat het tekort in 2014 wordt teruggedrongen naar 1,7 miljard.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk