Katern

Nazomeren in Piemonte

Zo, de ergste drukte is nu voorbij wat betreft de gasten. We hebben wel nog continu gasten maar niet meer in alle appartementen. Ook heel gezellig, we zijn wat closer met de gasten en van de week werden we zelfs verrast. Meestal kook ik iedere week voor de gasten, maar maandag vroegen onze gasten aan ons of wij het leuk vonden dat zij voor ons gingen koken. Nou, dat hoet je tegen ons geen tweede keer te zeggen, natuurlijk vinden we dat lekker, leuk en vooral gezellig.Ondanks dat de appartementen een uitgebreide keuken heeft, vroeg ik toch of ze gebruik wilden maken van mijn super-grote fornuis. Maar daar wilden ze niets van weten. En we hebben toch lekker gegeten, niet normaal. Kijk, daar doen we het voor, ook weer gasten die extra dagen bijboeken. Klein nadeeltje is het gemis als er weer gasten vertrekken, ik vind het nog altijd vervelend, iedere gast heeft bij ons een goed gevoel achtergelaten en ik sta altijd heel overdreven lang uit te zwaaien, net zolang totdat ik ze niet meer zie of hoor….. Echt mutserig, maar ik kan er niets aan doen.Nazomeren in Piemonte is voor gasten een verademing ….. het is nu heel rustig, maar als je wilt kun je ieder weekend helemaal los in alle naburige dorpjes. Ik heb het wel over ‘los’, maar ik bedoel ‘los’ in de betekenis van lekker eten, drinken en leuke échte italiaanse muziek. Dit weekend is er in Acqui Terme weer het jaarlijkse ‘Feste della Feste.’ Voorig jaar zijn we daar voor het eerst heen gegaan, helemaal top. Alle dorpjes uit de regio heeft daar dan een kraam met hun specialiteiten. Van verrukkelijke wijn tot zelfgemaakte salumi, van gefrituurde deegdingen (sorry, ben de naam kwijt), tot de lekkerste geitenkaasjes. Dus gaan we onze buikjes maar weer vullen dit weekend.Over onze benedenbuurman heb ik geloof ik nog niet geschreven, het is een soort agriturismo, maar met een heel erg beroemd restaurant. Wij gaan er nog wel eens eten, altijd hartelijk zijn ze daar en mensenlief wat een eten krijg je daar. Een stuk of zeven gangen met veel vlees, veel wijn en altijd twee soorten pasta, met als afsluiter een ‘rinkeldekinkeltje’. Dat zijn zelfgemaakte hele sterke drankjes van 70 % alcohol, met abrikoos of mint met daarin suikerklontjes. Het is dan de bedoeling dat je zo’n suikerklontje doorbijt en laat smelten ……….. volgende keer neem ik mijn camera mee, want niemand kan zijn gezicht in de plooi houden, zelfs de ‘die-hards’ krijgen een verkrampt gezicht en de traantjes komen ook bij hun altijd….het is goed voor de spijsvertering, want daarna krijg je nog een café. Dit hele gebeuren duurt toch zeker bijna 4 uur. En dit kan je ook op zondag middag doen. Pranzare heet dat dan en dan eet je de rest van de dag niet meer.Heb ik het nog steeds over eten, he. Ik heb ook wat recepten opgeschreven die ik gemaakt heb voor onze gasten. Als nagerecht doe ik altijd meloen, of moscato met verse stukjes perzik.fritata (omelet) Nodig voor ongeveer 8 stukjes:- 10 eieren – 2 courgettes – 2 rode of groene paprika’s – 1grote of 2 kleine uien – minimaal 50 gram parmesaanse kaas geraspt, maar oude hollandse kaas is ook prima (alleen hebben wij dat hier niet) – peper, zout naar smaak – verse basilicum en peterselie – aluminium schaal of ovenschaal, beide goed invetten met olijfolie. Bak de uien, courgettes, paprikas in wokpan of grote hapjespan met veel olie ongeveer 10 minuten niet volluit, niet aanbranden. Eieren klutsen met de kaas en de kruiden. Ei-mengsel door de uien/papr/courgettes gieten en omscheppen tot het lobbig word. Oven aanzetten (ik zet hem op halverwege, ik weet niet hoeveel graden), en gaar laten worden in ca. 30 minuten.Heb je een gril in de oven, doe dan nog enkele minuten onder de gril voor een bruin korstje, maar is niet noodzakelijk. ipv courgettes kun je ook spinazie nemen, schijnt heel lekker te zijn. pasta pesto Is eigenlijk heel simpel, je kookt de pasta naar keuze. Ik doe meestal tagliatelle, maar een farfella is ook heel lekker.De saus is gemaakt van olijven, maar ik koop de saus kant en klaar, wel vers!!! Albert heijn heeft vast wel een lekkere soort pesto. Als je de pasta afgiet, bewaar dan wat kookvocht en giet dat weer over de pasta, het moet een beetje soppig, nattig zijn. Pesto erover heengieten, goed omscheppen en klaar…….. SaladeRucola salade met een beetje citroensap, olie, peper en zout en parmazaanse kaas geschaafd…..klaar. Pasta casa-domenica nodig; – pasta naar keuze – 50 gram chorizo – 50 gram ham in blokjes – handje vol pancetta of blokjes spek die je uit moet bakken – champignons, ik doe een blikje – halve paprika – 2 tenen knoflook – blikje bolognese saus. – paar eetlepels sugo of tomatenketchup – scheutje room.In pan olie verhitten en de spek uitbakken, daarna alle vleeswaren erbij doen. Als spek beetje uitgebakken is gooi je alle andere ingredienten erbij, behalve de room, die doe je vlak voor opdienen erdoor heen roeren. alles een 10 minuten laten sudderen en intussen de pasta koken. Heel belangrijk te vermelden is dat het bij ons veel lekker smaakt, want dan ben je in het land van LA DOLCE VITA.Met nazomeren bedoel ik ook de vendemmia oftewel de druivenoogst. Vanmiddag gaan we druiven knippen bij vrienden, en zij gaan ons het hele proces uitleggen, van het knippen tot het bottelen. Scheelt enorm dat Mario al de wijngaard heeft onderhouden, en dus al een band met de druiven heeft, haha. Ook de vijgen zijn rijp voor de jam, morgen ga ik van onze zwarte en groene een jam maken. Dit is voor mij een grote stap, net als het koken voor gasten.Als je bedenkt dat ik vorig jaar nog in de veronderstelling was dat spinazie alleen uit deelblokjes bestond, en courgette en komkommer??? Wat was het verschil………Ik begin er plezier in te krijgen, in het hele culinaire gebeuren. Komt ook door mijn vriendinnen hier, die dus alles al kunnen. Nou, ik ga mijn ‘druivenknipkleding’ aantrekken en over een uurtje beginnen we te knippen. Sommige mensen in Nieuwegein hebben 3 of 4 trosjes die nog eens heel zuur zijn, ach wij houden het bescheiden en onze eerste oogst levert 700 liter (wijn) op. Wat hebben we toch een vervelend leven, he? Allemaal de groeten vanuit een warm Piemonte………

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk