‘Nauwelijks nog klachten over Samen Veilig in Nieuwegein’

Bij de gemeente Nieuwegein komen nog nauwelijks klachten binnen over Samen Veilig Midden Nederland. Dat liet wethouder Jan Kuiper (CDA) van Jeugd en Onderwijs donderdagavond weten tijdens de raadsvergadering. Kuiper reageerde daarmee op vragen van de PvdA.

Raadslid Emiel Holtermann uitte met die vragen zijn zorgen over het functioneren van het bedrijf dat onder andere jeugdbescherming aanbiedt en het meldpunt Veilig Thuis exploiteert. Holtermann baseerde zich op een inwoner van de gemeente die de moeite nam zijn ervaringen met Samen Veilig te delen met de raad: “Hij schetste een somber beeld over de uitvoering van werkzaamheden door Samen Veilig Midden-Nederland. Zo wees hij er bijvoorbeeld op dat bij beslissingen steeds teruggegrepen wordt op oude rapporten van derden in het dossier die niet geactualiseerd zijn.”

Links Wethouder Kuiper (CDA)

Veranderagenda
Het raadslid maakt zich grote zorgen. Volgens de sociaaldemocraten is dat dezelfde kritiek die twee jaar geleden ook te horen was in diverse gemeentes in de provincie. Naar aanleiding van die kritiek voerde Samen Veilig een zogenoemde veranderagenda in. Holtermann wilde van de wethouder weten of de veranderingen wel de goede kant op gaan. Hij vreest dat er niet veel is veranderd bij Samen Veilig.

Wethouder Kuiper gaf vervolgens een antwoord dat veel lijkt op het antwoord dat andere wethouders hebben gegeven zodra het over Samen Veilig gaat. “Samen Veilig doet zijn werk bijna altijd naar eer en geweten. Dat doen ze bijna altijd in overleg met gedragsdeskundigen.” De wethouder benadrukt dat het bijna altijd gaat om complexe gevallen. Kuiper zegt geschrokken te zijn van het verhaal van de inspreker: “Het raakt me.”

Klachten
De wethouder ging verder in op de veranderingen die Samen Veilig doorgevoerd zegt te hebben, zoals een app waarmee cliënten direct kunnen aangeven of ze tevreden zijn over het werk van het bedrijf. ‘Ook zijn er inmiddels cliënt-ambassadeurs en heeft het bedrijf een transparantere houding’, aldus Kuiper.

Kuiper erkende dat er twee jaar geleden veel klachten binnenkwamen bij de gemeente. “We hebben een periode gehad hier in Nieuwegein dat er veel klachten waren. Die hebben we in de klanten-arena met onder andere cliënten en Samen Veilig besproken. En daarna is het om ons heen wel enigszins rustig geworden.”

Tenslotte nodigde Kuiper het PvdA-raadslid uit voor een werkbezoek bij Samen Veilig.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren