Mysterie opgelost: daarom kleurt water in park Oudegein plots van kleur

Het water achter het basketbalveldje in Park Oudegein heeft een mysterieuze kleur gekregen. Het is namelijk roze tot bordeauxrood gekleurd. Veel wandelaars vroegen zich af wat er aan de hand is en stuurden foto’s naar onze redactie. Een mysterie, of onze redactie dit bijzondere natuurverschijnsel even kon duiden. Dank Petra voor de foto’s.

Op het eerste gezicht oogt dit rode water heel onnatuurlijk. Misschien heeft iemand iets in het water gegooid? Dat er geen toxische vervuiling in het spel was, werd meteen duidelijk. Er was geen lozingsbron, het water stinkt niet en de eenden lijken er geen last van te hebben. Wel hangt er een ‘rotte eiren lucht.’ Dit komt door het vrijkomen van zwavel.

De kleur is afkomstig van de purper-zwavelbacterie. Die wordt ook wel roodalg genoemd. Dit is een natuurlijke bacterie die zelden in Nederland voorkomt. De bacterie zorgt voor de kleuring (rood) in het water. En zal na enige tijd vanzelf wegtrekken. Deze bacterie komt tot bloei door een bepaalde verhouding van stikstofconcentraties in het water, fosfaat en een hoge temperatuur. Hierdoor kan het water roze tot bordeauxrood worden.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft inmiddels watermonsters genomen voor onderzoek. Naar verwachting zal met een paar dagen de uitslag bekend zijn.

De bacterie kan bij contact met water o.a. huidirritatie, misselijkheid, hoofdpijn veroorzaken. In het huidige seizoen dienen voornamelijk huisdiereigenaren alert dienen te zijn dat hun huisdier geen contact met het water maakt.

Zie je ook iets leuks of bijzonders of opvallends in Nieuwegein? Maak een fotootje en stuur ‘m aan redactie@pen.nl. Zorgen wij er voor dat iedereen kan meegenieten of informeren!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk