Morgen arriveren de asielzoekers uit Ter Apel naar Nieuwegein

Op woensdag 9 november zullen de asielzoekers naar de asielboot aan de Meentwal naar Nieuwegein komen. Het is nog onbekend hoe laat. De groep die naar Nieuwegein komt zijn alleen mannen en komen van het COA-aanmeldcentrum in Ter Apel.

Omwonenden maken zich zorgen om overlast. En dat begrijpt de gemeente ook wel. “Ineens nieuwe buren, dat snap ik”, zegt Karin Otten van de crisisbeheersing in Nieuwegein. “De omwonenden moeten weten dat als ze zich onveilig voelen, ze dat met ons kunnen delen. Er is een speciaal nummer dat 24/7 gebeld kan worden en verder doen we er alles aan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.”

De gemeente Nieuwegein laat in een reactie weten dat er voor deze groep veel zal worden georganiseerd om hun weg te vinden in onze stad.  Omdat de kamers dus niet zo groot zijn, ging de gemeente op zoek naar dagbesteding. Zo zijn er verschillende activiteiten georganiseerd.

De activiteiten
SportID Nieuwegein stelt de Dojo ter beschikking en organiseert een paar keer in de week een sport en beweegactiviteit. MOvactor stelt haar buurtpleinen ter beschikking waar vluchtelingen met elkaar kunnen koken en mee kunnen doen met de bestaande activiteiten.

In De Kom kunnen vluchtelingen schilderen, muziek maken in de geluidsstudio en dansen in de dansstudio. In de bibliotheek De tweede verdieping in de binnenstad van Nieuwegein, kunnen de vluchtelingen meedoen aan de taalactiviteiten.

Het Cals College, dat op nog geen 200 meter ligt van de asielboot, zo laat de gemeente Nieuwegein weten, zal na 16.00 uur haar gymzalen, muziekruimtes en creatieve ruimtes ter beschikking stellen om leuke activiteiten in te doen.

De gemeente Nieuwegein: ‘We zullen binnenkort een overzicht geven wat er allemaal te doen is. Daar kunnen de asielzoekers op intekenen en dan gaan ze met groepjes tot maximaal 8 personen onder begeleiding naar een van bovenstaande activiteiten.’

Extra surveillance
Politie, boa’s en andere beveiligers werken samen om de rust te bewaren. Boa’s werken bijvoorbeeld langer, en gaan in de ochtenden surveilleren bij de middelbare school, die tegenover het opvangschip staat. “Ook houden we het appartementencomplex en de rest van de wijk in de gaten”, zegt senior boa André Plokhaar. “We verwachten dat het allemaal rustig zal blijven.”

2 thoughts on “Morgen arriveren de asielzoekers uit Ter Apel naar Nieuwegein

  1. Ton

    Ik ben eigenlijk tegen het opvangschip. Waarom..? Ik heb de foto’s gezien en dacht bij mezelf, dat ik zelf het er op die boot nog geen week zou uithouden. Het mag allemaal geen cent kosten, en daarom vindt ik het er niet zo safe uitzien, Veel te klein, te weinig privacy, en dat ze niet zelf mogen koken zal ook wel een dingetje gaan worden, ( Doen ze waarschijnlijk toch.) Ik wens onze gasten ondanks, toch een prettige tijd in Nieuwegein en hoop dat ze snel hun weg in dit land zullen vinden..!

  2. john

    ik hoop dat ze snel hun weg naar eigen land vinden. hier is gewoon geen plaats voor al die “nieuwelingen”
    waar moeten ze heen als de ligtijd van het schip voorbij is ?
    huizen zijn er al niet voor nederlanders .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk