Asielboot zorgt voor woede in Nieuwegein: ‘We worden bedreigd!’

Bewoners van het appartementencomplex ‘Van Nieuwenhuizen’ aan de Meentwal in Nieuwegein zijn woest. Hun prachtige uitzicht over het Merwedekanaal aan de achterkant van de woningen ‘wordt sinds kort verpest door een asielboot waar 97 asielzoekers komen vertoeven’, aldus de bewoners tegen PowNews. De fraaie tuin van hun appartementencomplex wordt momenteel omheind met zwarte hekken, en is er een bushalte geplaatst naast de woningen pal voor de asielboot, zodat de asielzoekers makkelijker de stad in kunnen trekken.

Helen Adriani-Wempe, fractievoorzitter CDA Nieuwegein tegen de nieuwszender PowNews: ‘De komst van deze boot in Nieuwegein is het gevolg van slecht kabinetsbeleid. Na de verhoogde instroom van 2015-2016 als je het hebt over Syriërs is het aantal AZC’s afgebouwd en vervolgens hebben we een verhoogd instroom gehad in de jaren daarna. Er zitten momenteel 17.000 statushouders eigenlijk op plekken waar je asielzoekers wilt hebben en dat zorgt voor een verhoogde aanvragen bij gemeenten en dit, zoals in Nieuwegein, is het gevolg van het beleid in Den Haag. De asielboot in Nieuwegein is een noodsituatie om asielzoekers te huisvesten.’

De bewoners worden momenteel bedreigd op Sociaal Media, terwijl ze niet tegen asielzoekers zijn. Het gaat de bewoners juist om de locatie die is gekozen door de gemeente Nieuwegein. Zij hadden afgelopen week een kortgeding aangespannen, maar de uitspraak is niet in het voordeel van de bewoners gevallen.

“Een incident zou niet ondenkbaar zijn”
De rechter gaf aan dat de gemeente er alles aan te hebben gedaan om de veiligheid zo goed mogelijk te garanderen. Ook merkte hij op dat de nood in de asielcrisis momenteel zo hoog is, dat dat een belangrijkere afweging was dan de mogelijke zorgen van de omwonenden. De rechter begreep tijdens de rechtszaak de zorgen van de bewoners. “Een incident zou niet ondenkbaar zijn”, zo stelde hij meerdere keren.

En dus kan de opvang op het schip gewoon doorgaan. “Heel goed”, zo liet de eerdaags vertrekkende burgemeester Frans Backhuijs weten in een verklaring. Dat omwonenden een rechtszaak aanspanden, was voor hem overigens geen punt. “We leven in een vrij land. En ik ben burgemeester van alle Nieuwegeiners, dus ook van mensen die het ergens niet mee eens zijn.” Aankomende woensdag zullen de asielzoekers arriveren.

4 thoughts on “Asielboot zorgt voor woede in Nieuwegein: ‘We worden bedreigd!’

  1. Ton burer

    Kan me voorstellen dat omwonende boos worden maar hoe moet het anders opgelost worden?! Er zal altijd waar deze boot ook staat ,verzet komen of het moet helemaal afgelegen zijn.Je moet als burger toch wat inschikken ,makkelijk gezegd natuurlijk als je zo een boot niet voor je deur heb staan.Dit blijft een probleem,vooral als de instroom van vluchtelingen door blijf gaan.Wordt veel overlegd in den haag maar daden ho maar.
    Ben wel voor de wet,dat iedere gemeente verplicht is vluchtelingen op te nemen,wordt het ook beter verspreidt

  2. RTHJ

    Amsterdams Rijnkanaal, weg van de bevolking bijvoorbeeld. Dit ligt op nog geen 100 meter van een school. Ligt ongeveer in de tuin van mensen die een hoop dokken voor hun woongenot. Het ligt vlakbij City Plaza. Vlakbij een ziekenhuis.

    De zotheid dat men denkt dat er niks mis gaat staat gelijk aan het denken dat je overdag met je ogen dicht de A2 kunt oversteken.

  3. john

    RTHJ,je hebt volkomen gelijk.er wordt niet naar de burgers geluisterd.de heer backhuis heeft makkelijk praten ,want hij gaat toch weg.. moeten we hier dezelfde problemen krijgen in de bus ?zoals in ter apel?
    daar worden de chauffeurs bespuwd,geslagen en uitgescholden.of komt er hier beveiliging in de bus?

  4. De OMVOLKING in volle vaart lekker verder slapen nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk