Bewonersgroep Nieuwegein krijgt geen gelijk: opvangschip voor vluchtelingen mag er komen

Het opvangschip in Nieuwegein mag morgen gewoon aanmeren. Dat oordeelt de rechter vanochtend. Tientallen omwonenden van de plek waar vrijdag een opvangschip aanmeert, stapten vandaag naar de rechter. Ze maakten bezwaar tegen de beoogde ligplaats in het Merwedekanaal aan de Vreeswijksestraatweg, pal naast hun appartementencomplex, maar krijgen geen gelijk. “Misschien dat er incidenten kunnen plaatsvinden, maar dat weegt niet op tegen de nood van de asielcrisis”, aldus de rechter vandaag.

Omwonenden vonden dat de omgevingsvergunning niet afgegeven had mogen worden. Op de plek waar het schip komt te liggen, geldt tevens een ligplaatsverbod. De bewonersgroep was het ook niet eens met de ontheffing die de gemeente daarvoor heeft gekregen.

De plek waar de boot aangemeerd wordt Foto en tekst: RTV Utrecht

Om klokslag negen uur was de zaal in de Utrechtse rechtbank al goed gevuld. Bewoners van appartementencomplex De Meent – pal naast de plek waar het schip gaat komen – gingen de strijd aan tegen de gemeente Nieuwegein.

De blikken die tussen de bewoners worden uitgewisseld zijn veelzeggend. Dat schip voor de deur? Daar zitten ze niet op te wachten. Hoe gaat het bijvoorbeeld met de veiligheid? Kunnen hun kleine kinderen nog wel buitenspelen? Dat vragen ze zich af.

24/7 beveiliging
“Wij vinden dat de gemeente er te weinig aan gaat doen om onze veiligheid te garanderen”, zegt een bewoner tegen de rechter. De gemeente had al aangegeven dat er 24 uur per dag beveiliging aanwezig zou zijn – óp het schip. Maar wat nou als er een incident buiten het schip plaatsvindt? De bewonersgroep voelt zich dan alsnog niet genoeg gesteund.

De reden daarvoor: “We hebben de wijkagent gesproken en die zegt ook dat hij geen tijd heeft om de hele nacht rondjes te lopen om ons complex.” Dat zegt een bewoonster namens de groep. Ja, ze kunnen altijd een nummer van de beveiliging bellen. Maar dat is volgens de bewoners onvoldoende.

Onveilig gevoel
Laat één ding duidelijk zijn vandaag: de rechter begrijpt de zorgen van de bewoners. “Een incident zou niet ondenkbaar zijn”, stelt hij meerdere keren. Kritische vragen richting de gemeente volgen: “Als er iets gebeurt, hoe wordt dan voorkomen dat de mensen aan de Meentwal zich onveilig voelen?”

Hoe nu verder?
Hoe het nu verder gaat? Morgen arriveert het opvangschip dus ‘gewoon’ in de wijk Merwestein. Volgende week woensdag zullen de circa 100 mannen uit Ter Apel naar Nieuwegein worden overgebracht. Zij zullen daar zeker tot 1 maart blijven.

One thought on “Bewonersgroep Nieuwegein krijgt geen gelijk: opvangschip voor vluchtelingen mag er komen

  1. john

    weer wordt er niet naar de bewoners geluisterd.100 jonge kerels die hun hand komen ophouden.hoelang blijven ze daar op die boot?deze kerels gaan niet de hele dag op de boot zitten. die gaan zwerven op city-plaza.met alle gevolgen van dien.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk