Moordenaar Martin C. uit Nieuwegein nog niet klaar met TBS

De tbs-behandeling van de nu 59-jarige Martin C., moordenaar van Sybine Jansons uit Maarn, moet twee jaar verlengd worden. Dat vinden zijn behandelaars in de Oostvaarderskliniek waar C. behandeld wordt. C. zou niet verder komen in het behandeltraject volgens de behandelaars. In februari 2019 werd ook al besloten dat de tbs behandeling met twee jaar moest worden verlengd.

“Hij werkt wel mee, maar toont geen inzicht”, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. C. zou daarom naar een longstay-afdeling moeten.

Sybine (13) verdween op 19 januari 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Ruim een maand later werd haar lichaam gevonden in de Grote Heycop, een vaart vlakbij de Portengense Brug nabij Kockengen (Breukelen). Een half jaar later werd zedendelinquent Martin C. uit Nieuwegein opgepakt: weefsel met zijn dna zat onder de nagels van het meisje. C. woonde in de Nieuwegeinse wijk Galecop aan de Arthur van Schendelhove tegenover een kinderspeelplaats.

C. werd in 2001 in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op Sybine en twee verkrachtingen die hij daarna pleegde. Zijn tbs-behandeling is sindsdien telkens met het maximum van twee jaar verlengd, met name omdat de behandeling niet aansloeg. Martin C. wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste criminelen van ons land en werd in de kliniek ook betrapt met porno.

‘Nog jaren van behandeling nodig’
De laatste keer dat zijn behandeling werd verlengd was begin 2019. Volgens zijn behandelaars werkte C. toen wel goed mee aan de therapie, maar waren er ‘nog jaren van behandeling nodig.’ In de tussentijd is hij wel een paar keer op begeleid verlof geweest, maar dat beperkte zich tot korte wandelingen in de directe omgevingen van de kliniek in Almere.

Bij C. werd eerder een ernstige persoonlijkheidsstoornis geconstateerd, gecombineerd met seksuele agressie. In 1993 werd hij al eens veroordeeld voor een reeks brute verkrachtingen. C. is al die tijden blijven zwijgen over wat hij Sybine heeft aangedaan. De familie Jansons hoopt dat de moordenaar uit Nieuwegein ooit eerlijk zal vertellen wat er met Sybine is gebeurd, maar wat hen betreft komt hij nooit meer vrij.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak over de verlenging van de tbs voor de Nieuwegeiner. Verwacht wordt dat deze weer met twee jaar zal worden verlengd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!