Moordenaar Martin C. uit Nieuwegein nog niet klaar met TBS

De tbs-behandeling van de moordenaar van Sybine Jansons uit Maarn wordt opnieuw met het maximum van twee jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdagmiddag besloten. Na die twee jaar wordt gekeken of de behandeling opnieuw verlengd moet worden.

De rechters volgen daarmee de eis van het Openbaar Ministerie en het advies van de kliniek waar de 57-jarige Martin C.  uit Nieuwegein wordt behandeld. Volgens de rechtbank is het recidive-gevaar te groot. De maatschappij moet beschermd worden tegen de man, luidt het vonnis.

Jansons verdween in 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn onderweg was naar huis. Ze werd dood gevonden in de Grote Heycop, een vaart vlakbij Portengense Brug nabij Kockengen. Buschauffeur Martin C. werd later veroordeeld en pleegde eerder al een serie gewelddadige verkrachtingen waarvoor hij 9 jaar heeft vastgezeten. Martin C. werd uiteindelijk aangehouden en veroordeeld, mede op basis van DNA.

De rechter heeft zich de afgelopen jaren meermaals gebogen over de vraag of C. klaar is met zijn tbs. Maar volgens de Officier van Justitie is de tijd nog altijd niet rijp. De kans op herhaling van strafbare feiten is zeer groot. In 2015 bleek al uit rapportages van de tbs-kliniek waar de nu 56-jarige Nieuwegeiner verblijft blijkt dat hij nauwelijks vooruit gaat door de behandelingen. Dat was ook in 2017 het geval. Martin C. wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste criminelen van ons land en werd in de kliniek ook betrapt met porno.

De familie Jansons hoopt dat de moordenaar van Sybine ooit eerlijk zal vertellen wat er is gebeurd, maar wat hen betreft komt hij nooit meer vrij. De advocaat van Martion C. (Hans Anker) pleitte 12 februari nog voor één jaar verlenging van de TBS, maar de rechter oordeelde vandaag anders. Begin 2021 zal de rechter zich opnieuw over de tbs-verlenging van Martin C. moeten buigen. 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk