Militaire ceremonie op Stadsplein in Nieuwegein

Het Stadsplein in Nieuwegein is op zaterdag 1 april decor voor een grote beëdiging van 20 Natresbataljon. Tijdens deze militaire ceremonie, die muzikaal wordt opgeluisterd door de Fanfare Korps Nationale Reserve, leggen 54 nieuwe militairen de eed of belofte af op het korpsvaandel. Luitenant-kolonel H. Berding, korpscommandant, treedt op als beëdigingautoriteit.

Het is een lange traditie in de krijgsmacht om nieuw toegetreden militairen te beëdigen. De nieuw toegetreden reservisten van 20 Natresbataljon komen uit Zuid/Noord-Holland, Utrecht en Gelderland. De ceremonie start om 09.45 uur en is voor publiek toegankelijk.

Jaarlijks worden 400 militairen beëdigd bij het Korps Nationale Reserve. Dit wordt regionaal georganiseerd. Een aardig weetje: bovenop de vaandelstok is de Nederlandse leeuw te zien. Deze rust op een goudkleurig kistje met daarin een schepje Nederlandse aarde. De achtergrond is dat krijgsmachteenheden, ook bij aanwezigheid in het buitenland, nieuwe militairen altijd de eed of belofte kunnen laten doen op vaderlandse grond.

Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingtaken in Nederland. Dit korps van de Koninklijke Landmacht bestaat uit drie Natresbataljons (één in elke gevechtsbrigade) met in totaal 3.000 actief dienende reservisten. 20 Natresbataljon valt onder het commando van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, welke dit jaar haar 25 jarig jubileum viert.

Natresmilitairen vervullen hun functie voor vrede en veiligheid naast een burgerbaan of studie.

5 thoughts on “Militaire ceremonie op Stadsplein in Nieuwegein

 1. Hans Verdouw

  Een openbaar plein is geen plek voor dit soort militaire zaken.
  Daar zijn kazernes voor bedoeld.
  Hans Verdouw, pacifist .

  1. paul

   Als het leger op deze manier haar verbondenheid wil tonen met de maatschappij zou je dit moeten respecteren en niet bekritiseren. wellicht zou je de militairen dankbaar kunnen zijn voor het feit dat je zo vrij je mening kan uiten. Hij of zij die het wapen oppakt om belangeloos haard ,huis en gezin te verdedigen verdient ons respect! ik zou willen dat er meer evenementen waren waarbij wij als burgers respect kunnen betuigen aan de mannen en vrouwen van onze krijgsmacht!

  2. Peter

   Prima, en juist door onze krijgsmacht kan en mag je dit soort dingen roepen.

 2. Alex

  Hoi Hans, wel grappig om je comment te lezen: je bent pacifist maar tegelijkertijd etaleer je jezelf als fel voorstander van het gebruik van kazernes. Klinkt mij wat tegenstrijdig in de oren. Zijn pacifisten dom en gewoon schizofreen?

 3. Peter R

  Beste mensen of je nu voor of tegen de krijgsmacht bent het zijn wel deze mannen en vrouwen die klaar staan als er ergens stronk aan de knikker is binnen of buiten ons land zij verdienen ons respect . Peter v R libanon veteraan

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk