Mexicaanse ovenschotel

Omdat ze rijk zijn aan vitamines, mineralen en voedingsvezels kun je van groentes niet genoeg eten. Solo of in combinatie met elkaar en/of andere ingrediënten kun je er alle kanten mee op. Neem nou deze Mexicaanse ovenschotel. Vol van smaak en de oven doet het meeste werk. Opvallend zijn de stukken maïskolf in deze schotel. Als je daar niet van houdt kun je ze vervangen door baby-maïsjes, ben je er gek op, doe er dan gerust nog een kolfje bij…… 

Voor 4 personen:
1 zak minikrieltjes (à 450 g)
2 eetlepels olie
750 g groenten, bestaande uit:
1 ui, in maantjes
1 rode paprika, in stukjes
½ prei, in ringetjes
150 g sperziebonen, gehalveerd
1 maïskolf, in 8 stukken
(of 1 pak Mexicaanse wokgroenten à 750 g AH-diepvries)
1 bakje Tofureepjes, licht gekruid (à 180 g, Alpro Soya)
1/2 pak gezeefde tomaten (à 500 g, Lidl)
1/2 bakje roomkaas naturel, light (à 200 g, Lidl)
1/2 zak tortillachips, Nacho cheese (à 300 g, Lidl)
½ eetlepel Mexicaanse kruiden
zout en peper
evt. wat geraspte kaas

Extra: wok, platte ovenschaal, aluminiumfolie

Was de groenten, maak ze schoon en snij ze zoals aangegeven.
Verwijder van de maïskolven alle draden !!!
Kook de maïsstukken even voor in de magnetron door ze in een magnetronschaal met 1 eetlepel water te doen en met een bordje erop in 4 minuten op vol vermogen te verwarmen.
Verwarm de oven tot 200°C.
Vet de ovenschaal in met olie of boter.
Verhit de olie in de wok en roerbak de tofureepjes tot ze bruin zijn.
Schep ze uit de pan op een bordje en bewaar tot later.
Doe nog wat olie in de wok en roerbak de krieltjes tot ze een beetje bruin beginnen te worden.
Voeg de gesneden groenten en de maïsstukken toe en bak al omscheppend ca. 5 minuten.
Voeg eventueel nog een scheutje olie toe tegen het aanbakken van de krieltjes.
Doe de tofustukjes terug in de pan en schep de roomkaas door de groenten.
Zorg dat het goed verdeeld en smelt.
Breng op smaak met de Mexicaanse kruiden en het zout en de peper.
Schep de groenten in de ovenschaal en schenk de gezeefde tomaten erover.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet hem in het midden van de voorverwarmde oven.
Bak de groenteschotel eerst 25 minuten.
Haal het aluminiumfolie er af, strooi de chips en evt. de kaas erop en laat nog 5 tot 7 minuten onafgedekt nabakken.
Serveer met een frisse salade en eventueel plakjes kaasbrood.

* Kaasbrood maak je door plakjes (oud) stokbrood, of kleine broodjes in plakjes, uit te spreiden op een bakplaat en te beleggen met plakjes kaas of geraspte kaas. Schuif de bakplaat in de oven onder een voorverwarmde grill of in de restwarmte van de Mexicaanse groenteschotel. Het brood is klaar als de kaas gesmolten is en “belletjes blaast”.Je kunt in plaats van brood ook Tortilla’s nemen, die je, als ze uit de oven komen, in punten snijdt.

Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd: ca. 20 minuten
Bron: www.ah.nl (eigen variatie) 
Tip
Tofureepjes kun je vervangen door Gegrilde stukjes of andere vega-reepjes variëteiten.
De grote maïsstukken kun je vervangen door babymaïsjes (evt. uit blik).
Weetje
De eerste nieuwe oogst van verse maïs is begonnen, dus is deze nu goed verkrijgbaar. Voor menselijke consumptie wordt suikermaïs geteeld. De korrels van deze soort bestaan voor 80% uit koolhydraten (zetmeel en suikers) en geven deze de zoete smaak. Verder bevat de korrel 10% eiwit, 4,5% olie, 3,5% vezels en 2% mineralen. Naast suikermaïs worden andere soorten maïs gekweekt, voornamelijk om als veevoeder dienst te doen. Andere toepassingen van maïs: maïsmeel voor tortilla’s, brood, cornflakes, maïspap (Polenta) en als bindmiddel (maïzena). Maïsolie, maïsbier, popcorn en als grondstof voor whisky (Bourbon).
Speciaal voor het produceren van biogas wordt de zogenaamde “Energiemaïs” gekweekt.

Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk