Met gondel over brug bij Nieuwegein

Haal het wegdek weg en de oude brug in de A2 bij Vianen kan nog jaren mee. Over de 47-meter hoge boog kan dan een gondel rijden en de lege toegangswegen naar de brug bieden vervolgens plaats aan allerlei attracties. Met dat plan doet ontwikkelaar Papro Holding uit Nieuwegein een laatste poging om het verdwijnen van de markante brug te voorkomen.

Jan van der Horst van het Nieuwegeinse bedrijf vindt het zonde om de blikvanger tussen Vianen en Nieuwegein te slopen. Hij denkt dat de brug met enkele aanpassingen nog jaren meekan. “Onze insteek is om van de brug tussen Nieuwegein en Vianen de leukste fietsoversteek van Nederland te maken, passend in het landschap.”

Van der Horst wil het wegdek in het midden van de brug slopen, omdat dit het meeste onderhoud vergt en in de toekomst containervervoer op de rivier hindert. Op de brugopgangen wil hij onder meer een ‘bike experience center’, een speeltuin en ligweides met uitzicht op de rivier aanleggen. Ook kan er een kleine horecagelegenheid komen.

Rijkswaterstaat wil de brug uit 1936 slopen. Door de aanleg van de nieuwe bruggen in de A2 is de oeververbinding niet langer meer nodig. Van der Horst hoopt de brug voor een symbolisch bedrag van 1 euro kopen. “Dat scheelt Rijkswaterstaat heel wat sloopkosten” aldus van der Horst.

Als de provincie meebetaalt denkt Van der Horst voldoende particuliere investeerders te vinden om het plan te kunnen uitvoeren. Hij hoopt dat ook Vianen en Nieuwegein het plan omarmen en hun medewerking verlenen. Klik op het videocameraatje hieronder voor een impressie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk