Meldpunt vuurwerkoverlast open voor Nieuwegein

Op 24 december heeft GroenLinks Nieuwegein het meldpunt vuurwerkoverlast weer geopend. Schade, overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen gemeld worden op deze website. Het meldpunt is een initiatief van 30 gemeentelijke en provinciale afdelingen, waaronder GroenLinks Nieuwegein. Met de meldingen op vuurwerkoverlast.nl willen de initiatiefnemers de omvang van het probleem in kaart brengen. Ze pleiten voor een jaarwisseling waarbij vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken.

Afgelopen jaar werd Nieuwegein vierde wanneer het ging over vuurwerkoverlast. Van de meldingen uit Nieuwegein ging in 2015 71% over de extreem harde knallen van zwaar vuurwerk, 12 procent gaat over vuurwerkstress bij dieren en 5 procent over vuurwerkschade. Ook werd meerdere malen melding gemaakt van het afsteken van vuurwerk in vuurwerkvrije zones. De meeste meldingen kwamen toen, net zoals in 2014, uit de wijk Batau-Noord en een deel van Galecop. Opvallend was echter dat de wijk waar in 2014 de minste meldingen vandaan kwamen, in 2015 een verdubbeling kende: Hoog Zandveld/Vreeswijk was toen goed voor 19% van de meldingen, terwijl dit in 2014  9% was. Voor Batau-Zuid was dit precies omgekeerd: waar in 2015 nog 13% van de meldingen vandaan kwamen, was het in 2015 ‘slechts’ 7%.

Jaarlijks is er veel schade aan gemeentelijke eigendommen tijdens de jaarwisseling. Hoofdzakelijk wordt deze schade veroorzaakt aan scholen en sporthallen. Het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein hebben besloten dat het verboden is om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling op en rond schoolpleinen. Dit kan op basis van artikel 2.73 van de Algemene plaatselijke verordening Nieuwegein. Hiermee handhaaft de gemeente Nieuwegein het eerder genomen besluit. Waar geldt het verbod op het afsteken van vuurwerk?

· Op het gehele terrein van het Antoniusziekenhuis en de omgeving daarvan
· De afsluitbare passages van CityPlaza
· Alle parkeergarages
· Alle lagere schoolcomplexen en hun directe omgeving
· In de directe omgeving van de dierenweiden en de kinderboerderij
· Het station van de sneltram in het stadscentrum
· In de directe omgeving van de verzorgingshuizen “De Dichter” aan de
Richterslaan, “Vreeswijk” aan de Lekboulevard en het verpleeghuis
“De Geinse Hof” aan de Vuurscheschans.

Beschadigt iemand een gemeentelijk eigendom dan kan de gemeente deze schade vrijwel direct verhalen op de dader. De politie overhandigt hiervoor met spoed de gegevens van de dader aan de gemeente. Zoals in alle grote steden, voert het parket Utrecht supersnelrecht in. Begin januari is er een zitting met zaken gerelateerd aan de jaarwisseling.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren