Meest duurzame pand ter wereld staat in …… Nieuwegein!

Supermarktketen Jumbo heeft voor de nieuwbouw van haar distributiecentrum in Nieuwegein het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat gerealiseerd en het pand is daarmee volgens BREEAM het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld. Dat werd afgelopen donderdag 25 maart bekend gemaakt.

Het pand in Nieuwegein is voorzien van zo’n 13.500 zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is. Ook wordt regenwater opgevangen en hergebruikt. De buitenzijde en omgeving van het pand zijn ecologisch ingericht met onder meer bijennesten en speciale schelpenbakken, broednesten en een nestwand voor vogels. De centrale ligging van Nieuwegein zorgt er daarnaast voor dat de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief lager zullen zijn dan tot nu toe het geval was. Dit draagt vanzelfsprekend ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De duurzaamheidsaspecten zijn onderdeel van de duurzaamheidsplannen van Jumbo op het gebied van klimaatbewust en toekomstbestendig bouwen en distribueren.

Jumbo in een reactie aan onze redactie op het behalen van de prestigieuze BREEAM Award: ‘Wij zijn enorm trots dat ons centrale distributiecentrum in Nieuwegein gisteravond een prestigieuze BREEAM Award heeft gewonnen: de ‘Design Stage Award’ in de categorie ‘Commercial Project’. Deze internationale prijs voor duurzaam bouwen is een bekroning op ons harde werk voor dit CDC, dat in samenwerking met vele partners én onze supply chain collega’s tot stand kwam.’

Een deskundige jury koos CDC Nieuwegein uit verschillende inzendingen wereldwijd. Projecten die allen uitblinken in duurzaamheidsprestatie en innovatie, en die zijn gecertificeerd met het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen: BREEAM. ‘De verwachtingen op het gebied van duurzaam ondernemen heeft Jumbo ruimschoots overtroffen met het hoogst haalbare certificaat: BREEAM ‘Outstanding’, en een score van maar liefst 100,2%. Hiermee hebben we niet alleen het duurzaamste pand ter wereld, maar ook de hoogste BREEAM-score ter wereld.’

De jury was unaniem enthousiast over dit onderscheidende project en waardeerde ‘de innovatieve oplossingen voor de opslag van energie, waarbij in het ontwerp rekening is gehouden met de energie-efficiëntie door warmtepompen en zonnepanelen van 4,5 MegaWatt.’ Ook andere inspanningen, zoals het vergroten van de biodiversiteit in het gebied, werden als positief beoordeeld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk