Meerderheid gemeenteraad akkoord met verbouwen Natuurkwartier

Donderdag 11 juli jl. is een grote meerderheid van de gemeenteraad akkoord gegaan met de verbouwplannen voor het Milieu Educatie Centrum (MEC) in het Natuurkwartier in Park Oudegein. De totale geplande investering voor de verbouwing is € 1.973.000,- De ChristenUnie (2), ieders Belang (1) en de Stadspartij Nùwegein (1) waren tegen het plan.

Hierboven het audio-verslag van het besluit

Jaarlijks genieten ruim 100.000 mensen van allerlei activiteiten in het Natuurkwartier. Om ook in de toekomst te kunnen voorzien in deze behoefte is het noodzakelijk het huidige Milieu Educatie Centrum (MEC) te vervangen door een nieuw, energiezuinig multifunctioneel gebouw. Ook het onderkomen van de geiten moet vervangen worden.

De komende maanden zal worden gewerkt aan een intentieverklaring waarin de toekomstige partijen aangeven samen te werken aan een aantrekkelijke en duurzame inrichting en gebruik van het gebied. Uitgangspunt daarbij is zoveel mogelijk maatschappelijk ondernemerschap door mensen in te zetten met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De samenwerkende partners zijn o.a.: Poldermolen Oudegein, Museum Warsenhoeck, De Proevtuin, Reinaerde, BSO Wijs, De Groene Koepel, Bijzondere zorg Midden Nederland, Samen Duurzaam Nieuwegein, IVN Natuureducatie Nieuwegein-IJsselstein e.o., Repair Café Nieuwegein, Lacerta, De Nederlandse Bijenvereniging Kromme Rijn Lek en IJssel, Vogelwacht afdeling Nieuwegein/IJsselstein en de Fotoclub de Ontspanner.

Wethouder Marieke Schouten: “Als Nieuwegein kunnen we heel trots zijn op ons park Oudegein. Het Natuurkwartier is in het park een belangrijke ontmoetingsplaats voor iedereen. Het gebouw is echter sterk verouderd en heeft onvoldoende faciliteiten voor de bezoekers. Met de nieuwbouw willen we de historische, landschappelijke, maatschappelijke en recreatieve waarden van het Natuurkwartier versterken. In het toekomstige MEC worden diverse functies gecombineerd, zoals educatie maar ook kleinschalige horeca. Ook worden de sanitaire voorzieningen verbeterd. Het nieuwe MEC wordt geheel duurzaam gebouwd. Zo wordt het een inspirerend voorbeeld van hoe je omgaat met duurzame energie en grondstoffen en blijft het een omgeving waar veel te beleven valt in de natuur en met de vele dieren. Naast de vernieuwingsplannen, is de Historische Kring bezig met een plan om de museumfunctie uit te breiden. De thema’s natuur, duurzaamheid en cultuurhistorie vormen daardoor een rode draad in allerlei educatieve en recreatieve activiteiten, zoals excursies, kinderactiviteiten, lezingen, cursussen en evenementen.”

Unieke ontmoetingsplek voor jong en oud
Het Natuurkwartier Nieuwegein is een uniek groen en historisch gebied midden tussen de stadse stenen. Het Natuurkwartier is een levendige ontmoetingsplek voor jong en oud en levert hiermee een bijdrage aan de sociale cohesie en welbevinden van de inwoners van Nieuwegein. Het Natuurkwartier wordt in de toekomst nog meer een plek waar inwoners graag met het gezin, familie, vrienden, buren of collega’s naar toe gaan.

5 thoughts on “Meerderheid gemeenteraad akkoord met verbouwen Natuurkwartier

 1. John

  Alweer is de gemeente de gulle gever(of de burger maar flink bijdraagt)
  Met zo’n miljoenen tekort moet de gemeente eens inzien ,
  Dat ze moet bezuinigen.

 2. Linda

  We hebben toch een miljoenentekort?!?! Wat een waanzin! Wie vertegenwoordigd de raad hier nog? Je grootste groep betalers is aan het vertrekken hoor. Dit beleid trekt kanslozen en subsidieslurpers aan en jaagt belastingbetalers weg. Tis een kwestie van 10 jaar en dan is het gedaan met Nieuwegein. Dit heeft toch geen toekomstvisie? Leuk dat mensen er nu van genieten, maar stuk is stuk en op is op.

 3. Peter

  100.000 bezoekers vind ik een verrassend hoog aantal en maakt de investering van bijna 2.000.000 euro in MEC en Natuurkwartier volgens mij een zinvolle uitgave. Hopelijk kan de BTW teruggevorderd worden. Niet zo’n groot bedrag, maar toch.

 4. Linda

  Hoeveel daarvan zijn school en bso kinderen? Zonder gedwongen bezoek door dit geweldige systeem was het allang doodgebloed.

 5. John

  Laten die bezoekers entree betalen.
  Al is het maar 1 euro.
  De gemeente kan dan het geld voor de wmo gebruiken

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren