Aantal Coronapatiënten loopt op in het St. Antonius Ziekenhuis

Het aantal Coronabesmettingen in Nederland neemt flink toe. Ook het aantal Coronapatiënten in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein loopt op. Zoals velen in Nederland maken ook de medewerkers van het ziekenhuis zich daar zorgen over. ‘We weten niet precies wat de komende weken gaan brengen, maar we verwachten dat er meer Coronapatiënten gaan komen. Gelukkig hebben we ons hierop voorbereid’ zo laat het ziekenhuis weten.

‘Uiteraard hebben we onze medewerkers zoveel mogelijk ruimte gegeven om bij te komen van de eerste Coronagolf. We zijn tegelijkertijd ook hard aan de slag gegaan om een toename van coronapatiënten aan te kunnen. De vele lessen die we in het voorjaar hebben geleerd, zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Zo kunnen we in ons ziekenhuis inmiddels meer en sneller testen, zodat we sneller weten of iemand het virus bij zich draagt. Ook weten onze zorgprofessionals nu iets meer over het virus en het ziekteverloop. Behandelingen worden daarop aangepast, waardoor we vaker een IC-opname kunnen voorkomen.’

Ingreep verplaatsen
‘We willen het liefst álle patiënten de zorg kunnen blijven bieden die nodig is, maar doordat het aantal coronabesmettingen toeneemt, moeten we nu soms toch een geplande niet-acute ingreep verplaatsen. Coronazorg komt bovenop de normale zorg en er is bovendien relatief veel zorgpersoneel voor nodig. Extra opgeleid personeel is helaas niet meteen voorhanden.’

“We hebben zo lang mogelijk geprobeerd om alle reguliere zorg gewoon te blijven verlenen, ondanks de toename van Coronazorg. Niets is immers vervelender voor een patiënt dan te horen dat je operatie moet worden uitgesteld”, aldus Luc Demoulin, voorzitter Raad van Bestuur. “Helaas zitten we nu aan de grens van ons kunnen en nemen we deze maatregel om de zorg die we wél leveren goed en veilig te kunnen leveren.”

Poli en spoed gaat door
Per patiënt wordt zorgvuldig beoordeeld of een ingreep kan worden uitgesteld. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd terecht. Ook poli-afspraken gaan door. Zo veel mogelijk als het kan op afstand, dus via de telefoon of videobellen. Behandelingen van patiënten met kanker, hartingrepen en psychiatrische behandelingen gaan in principe ook door. Patiënten van wie de ingreep moet worden verplaatst worden gebeld. Als u niet gebeld wordt, gaat de operatie gewoon door.

Met elkaar
Demoulin: “Wij kunnen dit als ziekenhuis niet alleen en doen daarom een dringende oproep aan iedereen: houd die 1,5 meter afstand en blijf thuis bij klachten. Alleen dan kunnen we de toestroom van coronapatiënten in het ziekenhuis tegengaan en ook zoveel mogelijk andere zorg blijven bieden die zo hard nodig is.”

Wij staan voor u klaar. Ook in Coronatijd. Helpt u mee?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk