Mbo-stagiaire verdient bij gemeente Nieuwegein zelfde waardering

Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Nieuwegein heeft donderdag 17 oktober ingestemd met de oproep van de PvdA om de stagevergoeding bij de gemeente Nieuwegein voor mbo’ers en hbo/wo’ers gelijk te trekken. De PvdA diende daartoe een motie in samen met VSP, SP, GroenLinks, D66 en Ieders Belang.

“Want waarom krijgen mbo-studenten tijdens hun stage bij onze gemeente minder stagevergoeding dan stagiairs van het hbo of de universiteit? Daar zijn eigenlijk geen goede argumenten voor”, aldus initiatiefnemer PvdA-raadslid Emiel Holtermann tijdens de raadsvergadering.

Hij begreep dan ook niet de opstelling van VVD, CDA, Christen Unie, Lokale Vernieuwing, Stadspartij Núwegein en Groep Verdam, die tegen het voorstel stemden en de verschillen en dus lagere stagevergoeding voor mbo’ers in stand willen houden.

“Natuurlijk, op de arbeidsmarkt zijn er verschillen op basis van functiewaardering, maar bij stages is daar nog geen sprake van. Er wordt dan ook gesproken over een stagevergoeding en niet over salaris.”

Mbo-studenten vragen zich dan ook volgens hem terecht af waarom zij een lagere vergoeding krijgen, terwijl zij zich net zo hard inzetten en net zoveel uren maken als alle andere stagiairs. “Er wordt veel gepraat en mooie woorden gesproken over het belang van het mbo en over de waardering voor vakmensen, maar praatjes vullen geen gaatjes”, aldus Holtermann.

Holtermann hoopt dat dit initiatief in nog veel meer gemeenten en bedrijven navolging krijgt: “Zeker zijn van een gelijke stagevergoeding, of je nou mbo’er, hbo’er of wo’er bent. Zo geeft de gemeente, als werkgever, zelf het goede voorbeeld en geeft daarmee een krachtig signaal aan de stad en alle werkgevers in de stad, namelijk dat goed geschoolde vakmensen voor onze stad onmisbaar zijn!”

Deze motie in Nieuwegein volgde op het initiatief van de PvdA-fractie in de gemeente Leiden waar de motie voor een gelijke stagevergoeding met brede steun werd aangenomen. Ook kan het worden gezien als een reactie op het opiniestuk in het AD vorige maand (24 september) van de Tweede Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA), Paul van Meenen (D66) en de voorzitter van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) Jurgen van der Hel.

Emiel Holtermann

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren