Marokkaanse soep

Harira is een gevulde en stevige Marokkaanse soep die heerlijk smaakt. Het oorspronkelijke recept wordt met lamsvlees gemaakt, zelf maak ik deze soep zonder vlees of met een vleesvervanger. Beide recepten zijn hieronder te vinden. Met vlees
2 rode uien
2 teentjes knoflook
300 g lamsvlees
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel koenjit
1 blik kikkererwten van 400 gr
1 pot basis voor soep Heldere-tomatensoep (400ml Maggi)
50 gr vermicelli
6 takjes peterselie
½ eetlepel suiker
Zout en versgemalen peper Extra: grote soeppan Pel en snipper de uien en de knoflook. Snij het lamsvlees in dobbelstenen.
Verhit de olie met de koenjit in de soeppan. Bak de ui, knoflook en het lamsvlees in ca. 5 minuten. Voeg 5 dl warm water toe en breng dit aan de kook, zet de kookpit laag en ca. 45 minuten zachtjes laten koken.Voeg dan de basis voor soep toe en schenk er nog krap twee potten heet water bij. Nu de kikkererwten met het bijbehorende vocht, de vermicelli en de suiker toevoegen. Laat de soep nog ca. 15 minuten op een laag pitje zachtjes koken, af en toe even roeren.Was en droog de peterselie en hak of knip deze fijn. Breng de soep op smaak met zout en peper en verdeel over soepkommen. Garneer de soep met de peterselie en serveer met knapperig vers Turks brood. Vegetarische variatie
1 bakje vegetarische roerbakblokjes
1 theelepel groentebouillon poeder
Overige ingrediënten als boven, maar zonder het lamsvlees. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit de olie met de koenjit in de soeppan. Bak de ui, knoflook en de roerbakblokjes in ca. 5 minuten. Voeg dan de basis voor soep toe en schenk er nog krap twee potten heet water bij. Nu de kikkererwten met het bijbehorende vocht, de vermicelli en de suiker toevoegen.Laat de soep nog ca. 15 minuten op een laag pitje zachtjes koken, af en toe roeren. Was en droog de peterselie en hak of knip deze fijn. Breng de soep op smaak met zout en peper en verdeel over soepkommen. Garneer de soep met de peterselie en serveer met knapperig vers Turks brood. Hoofdgerecht voor 4 personen (vlees en vetarisch)
Bereidingstijd ca. 15 minuten (vega-variatie 20 minuten)
Kooktijd ca. 60 minuten (voor de vega-variatie niet nodig) Tip
De soep kan nog wat extra gevuld worden met bijvoorbeeld een halve prei in superdunne ringetjes en een stengel bleekselderij in dunne boogjes. Hou je niet van lamsvlees, dan kun je (scharrel)kipfilet gebruiken (deze hoeft maar een klein halfuurtje te sudderen).
Het Turkse brood kun je in wit of bruin nemen. Weetje
Harira wordt met name tijdens de Ramadan gegeten. Marokkanen eten echter zelden soep vooraf zoals wij dat gewend zijn. NB
De recepten uit deze rubriek kunnen vanuit het archief worden uitgeprint.
Opmerkingen over dit recept? Klik de rode emailbutton aan en stuur uw reactie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk