‘Maritiem’

Ze komen, ze komen! Of nee: ze zijn er al. Snel, gooi me in een hoek van de kamer en ren naar buiten. Op naar de Vreeswijkse sluizen. Kijk uit voor rondvliegende boeien, zwemvesten en wapperende vlaggen. Ja. Daar liggen ze. Schepen met een verhaal. Dit Hemelvaartweekend stromen onze sluizen vol met varend cultureel erfgoed onder de naam ‘Maritiem Nieuwegein.’

Ik weet bar weinig van scheepvaart. Zo realiseerde ik mij laatst dat het liedje ‘Berend Botje ging uit varen…’ helemaal niet over een beertje gaat, maar over een Nederlandsche zeeman. Wel had mijn basisschool (de Willem-Alexanderschool) wat weg van een schippersschool. Veel van mijn klasgenoten zaten op het schippersinternaat. Daarvan leerde ik voornamelijk dat je een stomp kreeg als je ‘boot’ zei in plaats van ‘schip.’ Stiekem was ik best jaloers want het internaat had een prachtige speelplaats met de romp van een schip waar je op kon klimmen, en een voetbalveld. Er waren altijd kinderen om mee te spelen en ze sliepen gezellig samen op een kamer. Soms huilde er iemand, omdat hij zijn ouders miste en af en toe waren er luizen. Meer herinner ik me niet van het schippersbestaan.

Dit weekend komt daar verandering in. We zullen ons onderdompelen in ons Nieuwegeinse en Nederlandse scheepvaartverleden. Dwaal rond over de Nautische boeken-, kunst- en ambachtenmarkt. Vaar mee met stoomboot Jan de Sterke. Bezichtig het leven op een woonboot, eet een verse vis of bezoek de Museumwerf. Uiteraard onder het zeemannengebrul van de Brulboeien en met een kruidenbitter in de hand. Nu uw strot gesmeerd is kunt u zich aansluiten bij het jubelende publiek van de ‘drakenbootrace.’

Teams van 16 man groot zullen in houten gevaartes tegen elkaar strijden op de Vaartsche Rijn ter hoogte van de Museumwerf. Vanaf 13.30 uur zult u hen razendsnel en peddelend op de tromslagen, de 200 meter over zien vliegen.

Mocht u nog meer boten (pardon: schepen), en daaraan gerelateerde markten en activiteiten willen bezoeken, waag dan ook de oversteek met de pont naar Vianen, waar dit weekend de Nationale Sleepbootdagen plaatsvinden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk