Mantelzorgers aan het woord in de bibliotheek

Ruim 50 mantelzorgers, zorgvragers en professionals kwamen op 18 november naar de informatieve debatavond over mantelzorg in bibliotheek De tweede verdieping. Deze avond vormde de afsluiting van het dossier ‘Plotseling mantelzorger’ dat de bibliotheek in november publiceerde.

Tijdens de avond werden persoonlijke verhalen van mantelzorgers gekoppeld aan stellingen als ‘Mantelzorg is per definitie onvrijwillig’ en ‘Mantelzorg en werk zijn prima te combineren’, waarna een discussie volgde. Daarnaast zijn de behoeften van mantelzorgers geïnventariseerd en de verbeterpunten bij de gemeente en instanties.

De mantelzorgers gaven aan dat de relatie met de zorgvrager vaak veranderde, bijvoorbeeld omdat deze niet meer de oude was door dementie of een hersenbeschadiging. Een luisterend oor en een sociaal netwerk voor ondersteuning zou hen enorm helpen. Als duidelijk verbeterpunt kwam ook naar voren dat mantelzorgers graag één loket willen waar alles geregeld kan worden. Ze verdrinken nu in een onoverzichtelijk geheel van regelingen en moeten veel moeite doen om iemand te spreken. Mantelzorgers maken het geregeld mee dat ze professionals spreken die tijdens het consult hun dossier nog moeten lezen. Een vaste contactpersoon zou ook voorkomen dat mantelzorgers hun situatie steeds opnieuw moeten uitleggen.

Wethouder Hans Adriani nam al deze en meer opmerkingen aan het eind van de avond in ontvangst. Hij was blij met deze feedback en zou deze zeker meenemen in de grote evaluatie van Geynwijs in december.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk