Mannen koken voor vrouwen bij Stichting Afrika in Nieuwegein (SAiN)

Dat mannen voor vrouwen koken is in de Afrikaanse traditie helemaal niet gewoon. Maar op zondag 18 januari bood jongerenlocatie the Pit gastvrijheid en een prima plek voor fijnproevers! Drie Nieuwegeinse mannen, geboren in Egypte, Soedan en Nederland, kookten voor een gezelschap van zo’n 25 volwassenen (vooral vrouwen) en ook voor kinderen.

De eters waren afkomstig uit heel verschillende landen: Oeganda, Soedan, Somalië, Sierra Leone, Rwanda en ook Suriname en Nederland. De koks brachten een professionele kwaliteit op tafel. Zoals een van de gasten opmerkte: “Je kunt proeven dat dit met liefde gemaakt is.” Na afloop van de maaltijd leidde kok Abdelmoniem het gesprek dat ging over rolpatronen en koken door mannen in de verschillende culturen. Alle aanwezigen stelden nieuwsgierig vragen aan elkaar en vertelden over hun eigen tradities. Zo mag een man in een Somalische familie niet eens in de keuken komen en wordt gezegd dat hij ‘mishandeld’ wordt als hij huishoudelijk werk doet. Maar als de vrouw ziek is, dan kookt de man wel.

In Sierra Leone koken mannen ook (bijna) nooit. In sommige Surinaamse gezinnen mag een vrouw niet koken als zijn ongesteld is. De oplossing? Gewoon, niks zeggen. In diverse Afrikaanse landen gaat, als het feest is, een meisje rond met een waterbakje en wassen de gasten daarin hun handen. Dat mannen koken in Nederland is ook nog niet zo heel lang: tot ruim in de jaren 70 was het huishouden en kinderen naar school brengen nog echt een vrouwentaak. En een man achter de kinderwagen werd niet als een echte man beschouwd.

Leerzaam, ongedwongen: de gasten vonden het zondagavond heel prettig om elkaar in een sfeer van gezelligheid en respect te ontmoeten. En dat kan vaker: in 2015 organiseert SAiN ongeveer tien thema-avonden. In februari is het thema: “De karavaan vertrekt. Wat betekenen verhalen voor jou/in jouw cultuur?” Met name Afrikaans-Nieuwegeinse mensen zijn van harte uitgenodigd op vrijdag 20 februari om 20.00 uur aan de Nedereindseweg 401. Wilt u informatie? Aanmelden voor de thema-avond? Stuur een mailtje naar Sainieuwegein@gmail.com.

One thought on “Mannen koken voor vrouwen bij Stichting Afrika in Nieuwegein (SAiN)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren